1.Neem regelmatig een korte pauze

Studeer stevig door in blokken van 25 minuten en neem dan een korte pauze van drie minuten. Wandel even rond, ga naar het toilet of haal een glas water. Neem na vier blokken een langere pauze van ongeveer een kwartier. Dat is de pomodorotechniek. Als je het goed toepast, heb je voor je het weet je hele cursus achter de kiezen.
Je kan een kookwekker gebruiken (de naam pomodoro komt van een wekker in de vorm van een tomaat) maar natuurlijk bestaat er ook een pomodoroapp. Pomotodo combineert de pomodorotechniek met een takenlijst. Ideaal om je hoofdstukken en je vooruitgang bij te houden. Supermotiverend!
Download in Google Play
Download in de App Store
Download voor Windows, Mac en Chrome


2.Blokkeer apps die je afleiden

Probeer tijdens je korte pauzes – en zeker tijdens het studeren – niet te facebooken, whatsappen en snapchatten. Dat vraagt immers inspanning van je hersenen en die hebben rust nodig. Lukt het niet om aan de verleiding te weerstaan? Gebruik dan een app blocker om te voorkomen dat je bepaalde apps kan gebruiken.
Met Forest kan je een virtuele boom planten die groeit als je je 25 minuten niet laat afleiden door allerlei apps. Open je toch een app, dan sterft de boom. Werk je goed door, dan heb je op het einde van de dag een heel bos. Koppel er een leuke beloning aan om jezelf extra te motiveren!
Deze app is ideaal om te combineren met de pomodorotechniek.
 
Download in Google Play
Download in de App Store
Download voor Windows Phone, Chrome en Firefox 


3.Ondervraag jezelf

Voor sommige vakken moet je leerstof vanbuiten leren en dan komt het er op aan om te herhalen, herhalen, herhalen. Gelukkig bestaat er een app die je daarbij op een leuke manier helpt. In Quizlet kan je begrippen en definities invoeren om je vervolgens op verschillende manieren te laten ondervragen. De app wisselt open vragen af met juist/fout-vragen, meerkeuzevragen of paren maken. Daardoor onthoud je de leerstof nog beter.
Verspil echter niet te veel tijd aan het invoeren van de vragen en antwoorden. Doe dit niet een dag voor het examen, maar enkele weken op voorhand. Of verdeel het werk met je klasgenoten en deel je quizzen met elkaar.
Met deze app kan je je leerstof oefenen waar en wanneer je wil. Geen excuses meer!
Download in Google Play
Download in de App Store
Download voor web
 


4.Blijf bewegen

Sport je regelmatig? Probeer dit dan ook te doen tijdens de examenperiode.
Lukt dat niet, dan is er nog altijd de 7 minute workout. In 7 minuten pak je al je spiergroepen 30 seconden aan, met pauzes van 10 seconden.
Je kan aan de slag met onderstaand filmpje, maar er zijn ook tal van apps te vinden. Het beste nieuws? 7 minuten intens bewegen komt overeen met een heel uur matig bewegen. Check!
Download in Google Play
Download in de App Store
 
 


5.Weg met achtergrondlawaai

Heb jij ook het gevoel dat alle infrastructuurwerken altijd in de blokperiodes gepland worden? En dat de buurman zijn gazon plots dubbel zo vaak maait? Zet je headphones op en blokkeer al het lawaai met een aangepaste soundtrack.
Verschillende streamingdiensten hebben afspeellijsten samengesteld die je concentratie bevorderen. Op Spotify is er bijvoorbeeld een sectie ‘Focus’ met voornamelijk instrumentale muziek. Beats, piano, rock, klassiek … Je vindt zeker iets naar je zin.


BONUS: Motiveer elkaar

Sociale media hoeven geen no go zone te zijn tijdens de examens. Tijdens het studeren mijd je deze apps best, maar ’s avonds of tijdens je langere pauzes kan het heel nuttig zijn om in contact te blijven met je studiegenoten.
Je kan bijvoorbeeld tips geven, vragen stellen en elkaar motiveren in een WhatsApp-groep. Of organiseer een ondervraagsessie op Skype waarbij je om de beurt een vraag stelt over de leerstof.
Mogelijkheden genoeg, maar hou het vooral positief. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elkaar nog meer stress bezorgt