Op 18 november presenteerden deMens.nu en de Vrije Universiteit Brussel in U-Residence het boek Vrijzinnige beelden, dat het humanistisch sculpturenpark van de VUB belicht. Dit is het tweede boek in de reeks Kunst & Humanisme. Het speels vormgegeven boekje is een aanrader voor iedereen die meer wil leren over de achterliggende gedachten van de beelden op de campus in Etterbeek.
Raymond Verdyck, voorzitter van deMens.nu, richtte zich tot de aanwezigen: “Dat voor deze uitgave het sculpturenpark van de VUB werd gekozen, mag niet verbazen. Onze vrijzinnig-humanistische gemeenschap en de VUB delen immers dezelfde waarden.” Beide zetten zich in voor de volledige ontplooiing van de mens. “Vrijheid en vrijheid van denken zijn daarbij fundamenteel.” Op de VUB Main Campus in Etterbeek vind je het Humanistisch Sculpturenpark, met veertien sculpturen die de groene, open ruimtes van het universiteitsterrein verfraaien. “De beelden zijn fysieke manifestaties van het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed.”
Bijzondere dank ging uit naar professor agogiek Free De Backer, voor haar belangrijke rol in de totstandkoming van het boek. Zij schrijft zelf: “De aanwezigheid van kunst op de campus stelt studenten en docenten in staat om te leren waarnemen en de zintuigen te oefenen, gekaderd in de eigen theoretische kennis die richting kan geven.”
"Door de jaren heen ontstond er een universitaire sculpturencollectie met een uitgesproken humanistische insteek"
De verzameling openluchtsculpturen wordt tot op heden verder uitgebreid dankzij het initiatief en de expertise van emeritus professor Willem Elias. Tijdens zijn loopbaan aan de VUB streefde hij naar meer kunst op de campus. Door de jaren heen ontstond zo een universitaire sculpturencollectie met een uitgesproken humanistische insteek. De kunstenaars in het Humanistisch Sculpturenpark zijn niet alleen invloedrijke namen uit de Belgische kunstwereld, maar worden ook beschouwd als vrijdenkers pur sang. Zo staat het monument van Troost van Philippe de Aguire voor menselijke compassie. Hier kan men zich terugtrekken bij tegenslag, verlies of verdriet. De reusachtige, menselijke figuur Eros/Eroos van Johan Tahon staat voor liefde en fysieke lust. De kunstenaar hoopt dat aan de voet van het werk nieuwe vriendschappen ontstaan. Alle kunstwerken reflecteren principes zoals vrij onderzoek, vrijzinnigheid, wetenschap, democratie, vriendschap en compassie. In zijn toespraak riep Elias op om in de toekomst meer werk van vrouwelijke kunstenaars op te nemen in het sculpturenpark.
Naast een uitgebreide bespreking van alle beelden op de campus bevat het boek ook een ode aan het Braemgebouw. Dit stuk is geschreven door emeritus-hoogleraar kunstgeschiedenis Jeanine Lambrecht en gastprofessor architectuur Charlotte Nys, die betrokken was bij het renovatieproject van het gebouw. “Braem heeft het gebouw vormgegeven alsof het een beeldhouwwerk is. Het kan daardoor worden beschouwd als de eerste sculptuur, de monumentale ‘oermoedersculptuur’, van het VUB-sculpturenpark.”
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten