Eind april vindt aan de VUB een alcoholvrije cantus plaats voor studenten, alumni en medewerkers. Onder het motto dat plezier maken perfect kan zonder een glaasje op, delen studenten Dylan en Louise hoe zij het studentenleven als geheelonthouder én lid van een studentenkring beleven. “In mijn studentenkring heeft er nooit iemand mij gedwongen of aangemoedigd om alcohol te drinken.” 

Vanwaar jouw beslissing om geen alcohol te drinken? 

Dylan: “Vroeger dronk ik wel geregeld alcohol, maar ik heb mensen dingen zien doen onder invloed waardoor ik me bedacht dat ik nooit die persoon zou willen zijn. Door niet de beste ervaringen te hebben met alcohol, was dat voor mij een aanleiding om helemaal niet meer te drinken. Ondertussen heb ik al zes jaar geen druppel gedronken. Als andere personen dat wel doen, ben ik ook niet degene die zegt dat ze dat niet mogen. Wel ga ik mijn verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen die te veel hebben gedronken, thuisgeraken of niet achter het stuur kruipen. Vooral als ik op dat moment de enige ben die helder genoeg is om beslissingen te nemen.” 

Louise: “Ik had een soort weddenschap met mijn mama, samen met mijn broer en zus. Zij beloofde ons een groot cadeau als wij voor ons 18de niet zouden drinken, roken of drugs gebruiken. Als 16-jarige dacht ik ok, ik ga ervoor. Maar het is meermaals gebeurd dat mijn toenmalige vrienden mij probeerden te dwingen om te drinken en zelfs alcohol in mijn drankje probeerden te doen. Daardoor heb ik er zo’n afkeer van gekregen dat ik op mijn 18de niet opeens de nood voelde om te beginnen drinken. Ik ben mijn mama dankbaar omdat ik al op jonge leeftijd weerbaar werd voor groepsdruk, want het is mij gelukt om er tegenin te gaan.” 

“Iedereen is er zich van bewust dat als iemand iets te veel gedronken heeft, die gewoon veilig op kot moet geraken en dat gebeurt dan ook gewoon"

Weegt het verantwoordelijkheidsgevoel van soms de enige nuchtere persoon te zijn? 

Dylan: “Er is wel een limiet voor mij. Meestal ben ik Bob, wat logisch is omdat ik een rijbewijs heb en niet drink. Maar ik heb ook al mensen naar huis gebracht waar dat oorspronkelijk niet de afspraak was. Ik wil je helpen, je thuis afzetten, maar kan ook niet meer doen dan dat. Ik ga ook niet zeggen dat ze niet mogen drinken, maar als iemand echt slecht is gegaan ga ik de dag nadien dat wel even aankaarten. Die mensen bevestigen dan ook wel dat ik een punt heb.” 

Dylan: “Het studentenleven is heel hecht, dus er zal altijd wel iemand helpen, maar voor hetzelfde geld zit je met een rotte appel of iemand extern die toch is binnengeraakt en slechte bedoelingen heeft. Het voordeel aan de VUB is wel dat iedereen elkaar kent in het studentenleven. Ik merk ook dat er bij mensen die alcohol drinken een soort maturiteit en verantwoordelijkheid aanwezig is. Het kernbestuur van mijn vereniging heeft ook altijd verantwoordelijkheid genomen en ervoor gezorgd dat mensen veilig thuis geraakten.” 

Student Dylan
Studente Louise

Louise: “Ik ga niet vaak naar TD en ben vaak weg voor iedereen superzat is. Maar ik heb ook wel al dronken mensen naar hun kot gebracht. Dat is niet zo fijn, maar tegelijk hoort het er gewoon bij om je vrienden te helpen. Als ik zie dat iemand vrij dronken is en diens vrienden zijn nog vrij capabel, check ik met hen of die persoon veilig thuisgeraakt. Ik zorg er wel voor dat ik niet de moederkloek ben op TD, want uiteindelijk ben ik er ook zelf om mij te amuseren.” 

Louise: “Het voordeel aan de VUB is dat alles op of rond de campus is. Alle koten zijn rondom, dus als mensen te zat zijn en naar kot moeten is het niet ver wandelen, en mensen doen dat echt met plezier voor elkaar. Iedereen is er zich van bewust dat als iemand iets te veel gedronken heeft, die gewoon veilig op kot moet geraken en dat gebeurt dan ook gewoon. Ik vind het soms wel lastig als mensen drinken, maar dat is dan vooral omdat die dan naar mij toe handelen op een manier die ik van hen niet gewend ben. Dan ga ik die persoon uit de weg, maar dan neem ik die niet kwalijk dat die gedronken heeft.” 

Je bent lid van een studentenkring. Hoe reageren je medestudenten op het feit dat je geen alcohol drinkt? 

Dylan: “Ik was al 21 toen ik als werkstudent begon aan de VUB en dronk toen al een jaar geen alcohol meer. Het was dus al een bewuste keuze voor ik aan het studentenleven begon. Misschien was het anders geweest als ik eerst naar de unief zou gegaan zijn voor ik stopte met drinken, dat weet ik niet. Ik ben ook pas in mijn tweede jaar in een vereniging gegaan. Maar omdat ik hier al even was, kende ik ook wat mensen van het bestuur die wisten dat ik geen alcohol dronk. Dat is mij nooit opgelegd geweest. Soms werd het mij wel aangeboden, maar toen ik zei dat ik niet dronk werd mij altijd een alternatief aangeboden. Het is dus ook nooit moeilijk geweest voor mij om nee te zeggen. Er zijn sowieso al meer mensen die niet mogen drinken omwille van hun functies in de kring, zoals vertrouwenspersonen.” 

Louise: “Toen ik naar de VUB kwam, was ik de optie aan het verkennen om bij een studentenkring te gaan. Toen ik zei dat ik geen alcohol dronk, was dat meteen helemaal ok. Toen besefte ik dat het dus wel normaal is om niet te drinken. Doordat iedereen dat gewoon aanvaardde, heb ik dat zelf ook beter leren accepteren en heb ik geleerd dat ik me niet schuldig moest voelen. Als er tijdens mijn schachtentraject om mij te laten dopen activiteiten waren waar alcohol was, heeft er nooit iemand mij gedwongen of aangemoedigd om te drinken.” 

“Er heerst vandaag een positiever beeld over studenten die niet drinken” 


Merk je dat alcoholconsumptie over het algemeen verandert bij studenten? 

Dylan: “Ik denk wel dat het alcoholverbruik geminderd is. Zeker als ik de verhalen van vroeger hoor, denk ik dat er een soort van maatschappelijke druk is. Veel dingen kunnen vandaag niet meer. Sommige regels die werden ingevoerd vanuit de VUB bestonden tien jaar geleden nog niet. Vandaag maakt niemand daar een probleem van en ik geloof ook wel dat verenigingen zelf beseften dat er een switch nodig was. Dat is veel krachtiger dan iets doen omdat het moet.” 

Louise: “Wat ik wel merk, omdat ik zelf ook schachten begeleid heb, is dat er veel meer een positief beeld heerst over studenten die niet drinken en er ook meer voor hen gedaan wordt. Ik heb vroeger op cantussen gezeten waar niks alcoholvrij werd voorzien, nu is de norm dat er minstens water aanwezig is. Er is duidelijk een evolutie gaande en studentenkringen doen echt hun best. Dat ik geen alcohol drink, is eigenlijk alleen maar warm onthaald geweest.” 

Vind je dat alcohol losstaat van drugs? 

Dylan: “Als je zelf niet drinkt, stel je alcoholgebruik wel in vraag. Is het erger om eenmalig recreatief drugs te gebruiken dan meerdere keren per week en jarenlang alcohol te drinken? Ik heb mij er ook bij neergelegd dat je alcohol niet kan verbieden in onze maatschappij, want het is te ingebakken. Ook buiten de universiteit.” 

Louise: “Ik denk inderdaad dat je meer moet kijken naar hoe alcohol geïntegreerd en genormaliseerd is in onze maatschappij. Overal waar je komt, is het aanwezig. Het feit dat er nu een alcoholvrije cantus wordt georganiseerd vind ik heel speciaal, want ik heb bepaalde mensen nog nooit nuchter op een cantus gezien. Ik denk wel dat ze gaan komen, dus ik kijk ernaar uit om aan sommige mensen te laten zien hoe ik een cantus ervaar.” 

Wat denk je over alcoholvrije alternatieven zoals bier en wijn? 

Dylan: “Ik drink zelf geen alcoholvrij bier, wel alcoholvrije mousserende wijnen omdat enkele vrienden en ik daarmee aan het experimenteren zijn. Ik zie wel vaker dat mensen die wel alcohol drinken soms kiezen voor een alcoholvrije variant. Ik denk dat veel mensen niet het verschil proeven, of je moet al een ervaren drinker zijn. Sowieso ben ik voorstander van meer alcoholische alternatieven op evenementen, maar het blijft een alternatief. Het is een beslissing die je zelf moet maken, niet een die van bovenaf moet worden opgelegd.” 

Louise: “Voor mij hoeft een alternatief met alcoholsmaak niet, want ik heb dat nooit leren drinken. Het afgelopen jaar heb ik af en toe een minislokje genomen om te proeven en ik vind het allemaal even vies. Het brandt in mijn keel en proeft allemaal even slecht. Ze zeggen dan ‘je moet dat leren drinken’, maar daar ben ik het niet mee eens.” 

Vrij om voor alcoholvrij te kiezen. Veel plezier op de cantus! 

Op 29 april is het zover: de eerste alcoholvrije cantus van de VUB! Dit is niet zomaar een cantus, maar een mijlpaal in de geschiedenis van de VUB. We gaan het wereldrecord verbreken, dat nu op naam van de KU Leuven staat, door meer dan 270 deelnemers te verzamelen. En dat is nog niet alles… De cantus zal ook het laatste evenement zijn in de iconische witte tent op campus Etterbeek, die al jaren symbool staat voor het studentenleven aan onze universiteit. Dit wil je niet missen! 

*Studenten, personeel en alumni van de VUB zijn welkom!

Schrijf je in