Praktisch
Op de VUB Main Campus in Etterbeek vind je het Humanistisch Sculpturenpark: veertien sculpturen die de groene, open ruimtes van het universiteitsterrein sieren. Samen vormen ze een ware culturele bezienswaardigheid.
De verzameling openluchtsculpturen wordt tot op vandaag verder uitgebreid dankzij het initiatief en de expertise van emeritus professor Willem Elias. Tijdens zijn loopbaan aan de VUB streefde hij naar meer kunst op de campus. Zo ontstond er door de jaren heen een universitaire sculpturencollectie met een humanistische insteek. De kunstenaars in het Humanistisch Sculpturenpark zijn niet enkel invloedrijke namen uit de Belgische kunst, maar ze worden ook beschouwd als vrijdenkers pur sang. Ze geven met hun kunst uiting aan principes zoals vrij onderzoek, vrijzinnigheid, wetenschap, democratie, vriendschap en compassie.
Op 18 november 2024 om 12u lanceren deMens.nu en de Vrije Universiteit Brussel het boek 'Vrijzinnige beelden' over het humanistisch sculpturenpark van de VUB. Het gaat om het tweede boek in de reeks 'Kunst & Humanisme'.
Het boek kwam tot stand dankzij bijdragen van o.a. Jan Danckaert, Raymonda Verdyck, Willem Elias, Free De Backer, Jeanine Lambrecht en Charlotte Nys.
Je bent van harte welkom!
>>> Stuur een mailtje naar vincent.declercq@demens.nu
Programma:
- 12u: onthaal
- 12u15: boekvoorstelling
- 12u45: lunch met broodjes
- 13u30: rondleiding Braemgebouw en Humanistisch Sculpturenpark
Ben je er graag bij?
>>> Stuur een mailtje naar vincent.declercq@demens.nu
Ook verschenen in de reeks 'Kunst & Humanisme':
Kunst en Protest
Met Kunst en Protest verscheen het eerste nummer in de reeks Kunst en Humanisme. In dit volume wordt onderzocht hoe menselijk protest vorm krijgt binnen verschillende artistieke media.
Deze reeks 'Kunst & Humanisme' verkent de samenhang tussen kunst, humanisme en vrij denken. Vrijzinnig humanisme is een manier van denken en leven die vraagt om voortdurende vernieuwing. Die vernieuwing ontstaat niet alleen door reflectie binnen wetenschap en filosofie, maar ook door onze wereld te verbeelden en daarover na te denken in de kunsten. Betekenisvolle kunst kan ons raken, ons iets laten voelen dat buiten het bereik van ons verstand ligt, en ons aanzetten tot nieuwe gedachten en daden. Door deze aandacht voor de band tussen kunst, humanisme en vrij denken willen we een open en kritische levenshouding stimuleren. We willen daarbij onze eigen ideeën en betekeniskaders durven bevragen. Dit doen we niet alleen door de werken van filosofen en vrijdenkers te bestuderen, maar ook door te kijken naar kunst uit het verleden. Veel kunstwerken bevatten een kritische boodschap die vaak wordt onderdrukt of niet volledig erkend in de officiële geschiedschrijving. Met deze reeks hopen we vooral het kritische potentieel van kunst naar voren te brengen.
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten