Praktisch
De Vrije Universiteit Brussel, FARI ā Instituut voor AI for the Common Good - en VUB House of Sustainable Transition nodigen geĆÆnteresseerde deelnemers uit voor een hackathon op het snijvlak van kunstmatige intelligentie en mobiliteit op donderdag 21 maart 2024 bij FARI.
Deze hackathon biedt een unieke kans om collectieve creativiteit en technologische innovatie te benutten om uitdagingen op het gebied van mobiliteit aan te pakken met AI-oplossingen. Deelnemers zullen een dag lang bezig zijn, van het definiƫren van uitdagingen tot het verfijnen en presenteren van innovatieve ideeƫn, allemaal bijdragend aan het bevorderen van intelligente mobiliteitsoplossingen.
De hackathon zal zich verdiepen in het probleem van stedelijke mobiliteit in Brussel, met name verkeerscongestie en het verbeteren van het openbaar vervoerssysteem. Van deelnemers wordt verwacht dat ze brainstormen over hoe het openbaar vervoer routes en dienstregelingen te optimaliseren, met als doel de efficiƫntie te verhogen, reistijden te verminderen en congestie te minimaliseren, terwijl ook rekening wordt gehouden met andere cruciale beperkingen. Brussel streeft ernaar zijn overgang naar duurzame mobiliteit te bevorderen, door de complexiteiten van multimodale mobiliteit te navigeren.
Digitale hulpmiddelen zoals mobiliteitsdataruimtes, Mobility as a Service (MaaS)-oplossingen, digitale tweelingen en geavanceerde AI-algoritmen bieden mogelijkheden voor inzichtelijke oplossingen. Het Citcom.ai-project, in samenwerking met Brussel en Mechelen, biedt een kader voor het ontwikkelen van innovatieve AI-oplossingen binnen een slimme stadscontext. Met deze casestudy dient deze hackathon als een kanaal voor deelnemers om te brainstormen en AI-oplossingen voor mobiliteit te ontwikkelen, met overwegingen voor ethische, juridische en realistische beperkingen.
We zoeken jou!
We nodigen studenten en enthousiastelingen uit diverse achtergronden, zoals techniek, datawetenschap, ingenieurswetenschappen, sociale wetenschappen en innovatie, uit om deel te nemen. We streven ernaar heterogene groepen te vormen, door diverse profielen te mengen om innovatieve oplossingen te bevorderen door middel van gevarieerde perspectieven en vaardigheden.
āWe moeten het gehele mobiliteitssysteem herdenken.ā
Initiatiefnemer van deze hackaton is professor Cathy Macharis: āIn deze hackathon willen we nadenken over problemen op het vlak van grootstedelijke mobiliteit, met Brussel als voorbeeld. Met zestig studenten gaan we brainstormen over oplossingen om mobiliteit en logistiek duurzamer te maken. We geloven in co-creatie en collectieve intelligentie. Studenten zijn ook snel weg met artificiĆ«le intelligentie; ze kennen de nieuwe mogelijkheden van de digitale wereld. Daarom tappen we hun kennis graag af. We doen zoān hackathons al jaren met onze opleidingen. Dat levert telkens goede resultaten op. Het succes schuilt in de formule zelf. Je start van āscratchā, vormt teams, brainstormt, maakt een business case en verkoopt die in een pitch.ā
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten