Praktisch
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Gebouw C, Zaal C5.03
De Vrije Universiteit Brussel en VUB-professor Cornelis J. Schilt nodigen je uit voor een exclusieve lezing over de wisselwerking tussen wetenschap, geschiedenis, kunst en onze kennis over voedsel door Dr. Marieke Hendriksen.
De geschiedenis van voedsel als kennis wordt nauwelijks onderzocht. Onderzoekers binnen voedselstudies hebben wel gekeken naar conserveringsmethoden en de invloed van de Columbische uitwisseling op eetgewoonten. Echter, de praktijken en kennis die deze uitwisseling mogelijk maakten, zijn onbestudeerd gebleven. Daarom pleit gastlezer Marieke Hendriksen voor het ontwikkelen van een geschiedenis van voedselkennis. Dit zou niet alleen voortbouwen op het huidige discours, maar ook nieuwe inzichten bieden. Laten we met haar de kansen en uitdagingen hiervan verkennen.
Over Marieke Hendriksen
Marieke Hendriksen is een historica gespecialiseerd in wetenschap en kunst. Ze is senior onderzoeker en hoofd van de afdeling Knowledge & Art Practices bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam. Ze leidt het NWO-project Tastes of the Past en het ERC-consolidatorproject PRESERVARE: Large-scale conservation of perishable foodstuffs in the Low Countries, 1600-1800.
Over professor Cornelis J. Schilt
Deze lezing en dit debat zijn een initiatief van VUB-kennishistoricus, -filosoof en ERC-laureaat Cornelis J. Schilt. Met de lezingenreeks ‘Kennis in internationaal perspectief’ gaat hij op zoek naar de oorsprong van onze hedendaagse kennis en haar hedendaagse toepassingen. Hij nodigt internationale topwetenschappers uit die ons mee terugnemen in de tijd en stil blijven staan bij de ontwikkeling van onze kennis in verschillende vakdomeinen: geschiedenis, filosofie, kunstwetenschappen, natuurwetenschappen, geneeskunde, artificiële intelligentie, noem maar op.
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten