Praktisch
Grote steden hebben heel wat mogelijkheden om nieuwkomers te laten integreren en bij te dragen aan gelijke kansen voor hun superdiverse bevolking. Hoe pakken kleinere steden en gemeenten de integratie van hun nieuwkomers aan? Welk beleid en welke praktijken zetten ze daarvoor in ā en met welke impact? Wat zijn de uitdagingen? Kunnen ze een motor zijn van inclusie en wat zijn succesvolle recepten om van inclusie en diversiteit in grote en kleinere steden een succes te maken? En hoe kunnen Vlaanderen, BelgiĆ« en Europa daarbij helpen?
Prof. Ilke Adam is hoofddocente aan de VUB, en experte in migratie en diversiteitsbeleid en directeur van het interdisciplinaire onderzoekscentrum BIRMM, een netwerk van meer 100 VUB onderzoekers die werken rond migratie en diversiteit. Als politicologe doet ze onderzoek naar hoe verschillende bevoegdheidsniveaus, van de EU tot de lokale overheden, inzetten op migratie en diversiteit, waarom ze bepaalde beleidskeuzes maken en wat de effecten zijn van dat beleid.
Soline Ballet is doctoraatsonderzoeker bij de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek aan de Universiteit Gent, en is verbonden aan de Migration Law Research Group. Soline is ook lid van het interdisciplinair Centrum voor de Sociale Studie van Migratie en Vluchten (CESSMIR) en doet onderzoek naar toekomstgericht sociaal werk voor mensen zonder wettig verblijf in Belgiƫ.
Bart Somers, burgemeester van Mechelen, Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, Agnessa Solovieva, welzijnsmedewerker in Ninove, en Maret Dakaeva, coordinator van Uit De Marge vzw, zullen deelnemen aan het panelgesprek.
Dit panelgesprek maakt deel uit van Facts to Act 2024, georganiseerd door het Hannah Arendt Instituut.
Interview met initiatiefnemers prof. Ilke Adam en prof. Florian Trauner
"Ook centrumpartijen zijn opgeschoven. Socialistische partijen varen een afgezwakte extreemrechtse koers in de hoop stemmen te halen. Vreemd genoeg is arbeidsmigratie nauwelijks een onderwerp in dit debat. De mensen zien alleen de fotoās van vluchtelingen in een bootje op zee, dus is dat het thema. Terwijl andere vormen van migratie belangrijker zijn. Jaarlijks komen ongeveer 2,25 tot 3 miljoen burgers uit niet-EU-landen via legale kanalen naar de EU, in tegenstelling tot 125.000 tot 200.000 irreguliere aankomsten. Daarom willen we met de lezingen duidelijk maken dat migratie meer facetten kent.ā
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten