
Gespecialiseerde behandelingen en preventiepakketten voor zelfverwonding
In Vlaanderen verwondt 15% van de jongeren zichzelf opzettelijk. Vaak kunnen deze jongeren nergens terecht voor ambulante behandeling. Prof. Imke Baetens wil iets doen aan dat tekort en ontwikkelde 2 gespecialiseerde ambulante behandelingen voor jongeren en hun ouders.
Minstens even belangrijk is de preventie van zelfverwonding. Een algemeen preventiepakket laat jongeren bewust worden van hun gevoelens en geeft hen tips en oefeningen om zich beter in hun vel te voelen. Voor jongeren die daar nood aan hebben is er ook een specifiek aanbod rond zelfverwonding.
Zelfverwonding is een belangrijke voorbode van suïcidaliteit
Van alle jongeren die zichzelf opzettelijk verwonden, weet slechts 1 op 3 ouders daarvan. Zelfverwonding is een belangrijke voorbode van suïcidaliteit. Bovendien is het risico op de ontwikkeling van ernstige psychologische klachten bij deze tieners hoog. Een vroegtijdige speciale behandeling van zelfverwonding is onontbeerlijk. Maar vaak kunnen deze jongeren nergens ambulant terecht en belanden ze in de psychiatrie.
Aangepaste ambulante behandeling
In het kader van een interuniversitair onderzoek motiveerde Imke 40 erkende psychotherapeuten om deel te nemen aan een training in het gebruik van monitoring als interventietechniek, toegepast op zelfverwonding en suïcidaliteit.
Monitoring via het platform QITonline
- Tijdens lopende therapieën: monitoring zorgt voor de nauwgezette opvolging van processen in lopende therapieën door de systematische vraag naar feedback van de jongeren in behandeling. Therapeuten kunnen deze feedback gebruiken om therapievorderingen en –stagnaties te traceren en waar nodig bij te sturen.
- Na therapie: als de zelfverwonding vermindert, ontwikkelen jongeren soms ernstig suïcidaal gedrag of eetproblemen. Via monitoring houden therapeuten dan de vinger aan de pols en kunnen ze het aanbod optimaal afstemmen op de noden, behoeften en verwachtingen van jongeren.
Aangepaste ambulante zorgt voor:
- een significante daling in frequentie en ernst van opzettelijk zelfverwondend gedrag
- een stijging in het algemeen welbevinden van de jongere
- een significante daling in psychopathologische en depressieve klachten
Preventie
Sociale media verhogen het risico op stimulering en toename van zelfverwonding. De oorzaken zijn uiteenlopend: een trauma, pesterijen of de puberteit die maakt dat jongeren het emotioneel heel moeilijk hebben.
Sinds oktober 2016 doet de VUB aan preventie in scholen.
Het algemene Happyles-preventiepakket
Dit pakket wordt gratis aangeboden tijdens de reguliere lesuren. Het wil jongeren zich weer beter in hun vel laten voelen en het probleem bij de bron aanpakken. Daarvoor krijgen ze tips en oefeningen.
Een extra module rond zelfverwonding
Deze module wil de gevaren van verwonding duidelijk maken en het belang duiden om erover te spreken met ouders. Het pakket module wordt beschikbaar gesteld voor een aantal leerlingen, de selectie gebeurt op basis van een screening.
