IMG_3113.jpg

De Hoge Gezondheidsraad wil op alle drankverpakkingen een duidelijke vermelding over het aantal alcoholeenheden dat er in een fles bier of wijn aanwezig is. Eén alcoholeenheid is 10 gram ethanol. Volgens Frieda Matthys, professor em. psychiatrie en medische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en voormalig diensthoofd psychiatrie in het UZBrussel, is dat nodig om bier- en wijndrinkers een duidelijk beeld te geven over de hoeveelheid alcohol ze binnen krijgen bij het consumeren van hun pint of hun glas wijn.

“Er zijn tegenwoordig heel veel soorten bier, soms ook heel zware bieren, waarvan de consument niet meer precies kan weten hoeveel alcohol hij of zij binnenkrijgt bij het drinken”, aldus Matthys. “Onze lever kan amper één alcoholeenheid per anderhalf uur afbreken; als je dan een erg zwaar bier drinkt, is het effect op je leverwerking soms erg zwaar. Het is daarom van belang om de consument duidelijk te informeren over de hoeveelheid alcohol die hij daadwerkelijk opneemt als hij drinkt.”

De meeste mensen weten dat alcohol niet zo best is voor de gezondheid. Na de oudejaarsperiode hebben ze dan ook tal van goede voornemens om hun alcoholverbruik te beperken. De meest radicale daarvan is Tournée Mineral, waarbij gekozen wordt om in februari een maand lang geen alcohol te gebruiken. “Elk initiatief om minder te drinken is toe te juichen”, vindt Matthys. “Alcohol heeft tal van kwalijke gezondheidseffecten, met voorop de kans op leveraandoeningen, zoals cirrose, waarbij littekenweefsel de leverfunctie verzwakt. Maar ook bij matig gebruik is er een verhoogd risico op onder andere kanker. De meeste mensen in ons land zijn niet bereid om helemaal te stoppen met drinken. Het alcoholgebruik verminderen heeft echter ook al positieve effecten op de gezondheid.”

Scherm­afbeelding 2025-01-10 om 10.51.23.png
Scherm­afbeelding 2025-01-10 om 10.51.50.png
Scherm­afbeelding 2025-01-10 om 10.52.03.png

(Grafieken Frieda Matthys/VUB-UZ Brussel)

De nieuwste trend om minder alcohol te drinken is het zogenaamde zebradrinken, waarbij elk glas alcohol gevolgd wordt door een glas water. Als het alcoholverbruik daarmee evenredig daalt, dan is het volgens Matthys een goede zaak. “Meestal zorgt zebradrinken voor wat minder alcoholverbruik. Als je je verbruik halveert, dan heeft dat duidelijk aantoonbare positieve gezondheidseffecten. Het is echter een misverstand dat zebradrinken de lever minder belast of dat je er minder dronken van wordt als er naast het water nog altijd evenveel alcohol wordt gedronken. Onze lever moet dan nog eenzelfde hoeveelheid alcohol verwerken. Het enige positieve effect is dan dat je meer vocht binnenkrijgt.”

Volgens Matthys is het beter van zo weinig mogelijk te drinken, maar dat je, als je het echt niet helemaal kunt laten, je de consumptie verspreidt in de tijd. Beter elke dag één glas dan op zaterdagavond zeven glazen en de rest van de week niks.

Meer info:

Prof. Em. Frieda Matthys: 0485 408921

Naast haar klinische werk in een privé-praktijk  te Antwerpen is zij sinds 1995 bestuurslid van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD), waarvan 10 jaar als voorzitter. En sinds 2022 voorzitter van de permanente werkgroep Geestelijke Gezondheid van de Hoge Gezondheidsraad.