Artificiële Intelligentie (AI) staat centraal in maatschappelijke discussies en wekt zowel enthousiasme als bezorgdheid op. Met de snelle vooruitgang in AI, Data en Robotica groeit de vraag naar de ethische en maatschappelijke impact van deze technologieën. Daarom vond gisteren de FARI Brussels Conference 2024 plaats. De conferentie bood een platform voor kritische reflectie en dialoog tussen stakeholders uit verschillende sectoren. Dit alles kaderde binnen het thema ‘AI, een Publiek Goed?’.
De conferentie bood wetenschappers en experts de kans om te netwerken met vakgenoten en bij te dragen aan discussies over de nieuwste ontwikkelingen in AI, dataverwerking en robotica-onderzoek. Beleidsmakers kregen inzichten en hulpmiddelen om AI, data en robotica in publieke diensten beter te evalueren, wat kan bijdragen aan verbeterd beleid voor economische concurrentiekracht en maatschappelijk welzijn in Europa. Ondernemers kregen de kans om te onderzoeken hoe innovaties in de private sector kunnen leiden tot publieke voordelen, met aandacht voor regelgeving, samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Burgers praatten over de impact van AI op de Europese economie en samenleving, en de creatieve en maatschappelijke implicaties ervan.
De dag startte met inspirerende openingswoorden van de rectoren van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De openingstoespraak benadrukte de samenwerking tussen de twee Brusselse universiteiten en zette de toon zetten voor het thema van de conferentie: ‘AI, een Publiek Goed?’.
Jan Danckaert: “De rol van FARI gaat verder dan onderzoek en ontwikkeling. FARI zet zich in om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te ondersteunen in zijn digitale transformatie. Door expertise en middelen ter beschikking te stellen, kunnen we lokale overheden, bedrijven en non-profitorganisaties helpen AI in te zetten op manieren die de efficiëntie, transparantie en inclusiviteit vergroten. Het doel is niet alleen om AI toegankelijk te maken, maar om er een krachtige tool van te maken waar de hele gemeenschap profijt van heeft. Of het nu gaat om de volksgezondheid, het transport, het milieubeheer of de sociale dienstverlening, AI heeft het potentieel om positieve verandering teweeg te brengen.”