Op een internationale conferentie van IMISCOE, het wereldwijd grootste netwerk van migratieonderzoekers, is de studie van een onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Iva Dodevska, in de prijzen gevallen. Jaarlijks wordt er de Maria Ioannis Baganha Award uitgereikt aan de beste doctoraatsstudie in migratiestudies. Dodevksa’s prijswinnende studie getiteld "Europe and its Others: Migrant Integration in Research and Policy" duikt in de complexe wereld van hoe migranten worden geïntegreerd in Europese samenlevingen.

Dodevska deed een uitgebreide analyse van onderzoek, beleid, media, en interviewde mensen die beleidswetenschappelijk werk verrichten voor de EU over integratie. Haar onderzoek is erg kritisch over de invloed die de EU heeft uitgeoefend op het integratiebeleid van de lidstaten en over de evoluties die daarin genomen werden.

Haar onderzoek toont twee zaken aan: onder invloed van de EU, is de focus van het integratiebeleid van de lidstaten steeds meer verschoven van de rechten van migranten naar de plichten, en de nadruk is veel meer komen te liggen op veiligheids- en identiteitskwesties dan voorheen. Door integratie als een Europees probleem in plaats van een nationaal probleem te kaderen, heeft de EU haar invloed vergroot, sterk leunend op onderzoek en evidence-based bestuur.

Ten tweede wordt integratie onder invloed van EU-onderzoek op een heel technocratische manier benaderd, en worden migranten gezien als te ‘meten’ en te ‘controleren’ individuen in plaats van in te spelen op hun menselijke en maatschappelijke behoeften.

Haar onderzoek heeft belangrijke inzichten voor het Vlaamse beleidsniveau en de doelstellingen waarmee ze haar integratiebeleid vormgeeft. Om een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving te bevorderen, moeten beleidsmakers de onderliggende machtsdynamieken en sociale ongelijkheden die deze beleidsmaatregelen vormgeven, erkennen en aanpakken.