Vijf doctoraalstudenten van de VUB-onderzoeksgroep BruBotics, lieten tijdens de ASTM Exo Games 2024 in Pennsylvania zien hoe techniek en innovatie hand in hand gaan. Deze internationale competitie was gericht op exoskeletons voor eerstehulpverleners. Het VEXO-team ontwikkelde binnen een budget van $2000 een functioneel en doeltreffend systeem dat zware fysieke taken ondersteunt.
Het team, bestaande uit Stijn Hamelryckx, Stijn Kindt, Menthy Denayer, Adrien Deraes en Elias Thiery, ontwierp onder begeleiding van professor Tom Verstraten een exoskeleton dat rug-, arm- en schouderbelasting vermindert. Het systeem werd getest in praktische opdrachten, zoals het uitrollen en oprollen van een brandslang, kruipen door smalle ruimtes en het verplaatsen van zware dozen.
"De grootste uitdaging was het balanceren van functionaliteit en gebruiksgemak," vertelt teamlid Elias Thiery. "We moesten het exoskeleton zo ontwerpen dat het ondersteuning biedt bij de tien verschillende taken die tijdens de competitie uitgevoerd werden, zonder dat het te complex werd om te gebruiken. Voor eerstehulpverleners is die balans cruciaal."
Voor het team was de deelname aan de ASTM Exo Games meer dan alleen een technische uitdaging. "Het directe contact met de uiteindelijke gebruikers van ons exoskeleton was ontzettend waardevol en leerzaam. Als ingenieur kun je je snel verliezen in de technische details, maar de feedback van ervaren hulpverleners bracht ons terug naar de essentie: wat écht belangrijk is in het veld," vertelt Elias.
Naast de praktische tests werd van de teams ook verwacht dat ze hun werk theoretisch konden onderbouwen en strategisch presenteren. VEXO blonk hierin uit door de prijzen voor beste poster, beste presentatie en beste paper te winnen. Deze erkenningen onderstrepen niet alleen hun technische expertise, maar ook hun vermogen om complexe ideeën helder en overtuigend over te brengen aan een breed publiek. In de hoofdcompetitie eindigde VEXO op de derde plaats.
Het team kijkt alvast uit naar toekomstige edities van de Exo Games en nodigt geïnteresseerde studenten en onderzoekers uit om zich aan te sluiten. "Een achtergrond in ingenieurswetenschappen is nuttig, maar iedereen met interesse in exoskeletons is welkom," voegt Thiery toe.
Bekijk de aftermovie voor een impressie van hun prestaties en een demonstratie van het exoskeleton in actie.
Lees meer over innovaties met exoskeletten in het artikel over AugmentX, het onderzoekslab aan de VUB.
Contact