Naar aanleiding van week van de artificiële intelligentie (AI) en de lancering van het Test & Experience Center van FARI, het gemeenschappelijke A.I.-instituut van de twee Brusselse universiteiten VUB-ULB, organiseert de VUB vanaf vandaag data-wandelingen door het centrum van de hoofdstad. Tijdens die wandeling wordt gestopt bij een aantal zichtbare en onzichtbare plekken waar sensoren of camera’s hangen die, al dan niet met je medeweten, data over jou verzamelen. 

Doel van de wandeling is om de burger bewust te maken van de aanwezigheid van al die - soms minuscule - toestelletjes die over verrassend veel mogelijkheden beschikken. “Het gaat dan niet enkel over slimme politiecamera’s en sensoren, maar ook over verkeerstellers, parkeersensoren, privé camera’s en soms zelfs over camera’s in elektronische reclameborden”, weet Emilie Macarinni, Service Hub Coördinator bij FARI. “Tijdens de wandeling gaan we dieper in op wie die data beheert, waarvoor ze gebruikt worden, waar er eventueel andere of nieuwe interessante toepassingen met die data mogelijk zijn… Verder is er aandacht voor de ethische dimensie van die data-verzameling en voor de legale kant van de zaak. Want mag dat zomaar, data verzamelen zonder dat je je er bewust van bent?”

De camera’s en sensoren duiken op onverwachte plekken op. In sommige elektronische reclameborden zitten nauwelijks zichtbare James Bond-camera’tjes verwerkt die registreren hoe lang iemand naar een advertentie kijkt en die zelfs instaat zijn om te zien of er enig enthousiasme te bespeuren valt bij de kijker. De camera’s zouden in staat zijn aan de hand van je gelaatsuitdrukking te detecteren of je de advertentie interessant vindt en ook data verzamelen over je leeftijd en geslacht. ​ ​ 

Dankzij dataverzameling zijn ook minder beklemmende toepassingen mogelijk. Zo heeft Brussel Mobiliteit in Jette parkeersensoren en camera’s met nummerplaatherkenning geïnstalleerd in een proefproject. Deze sturen onder andere een app aan voor mensen met een beperking. De app navigeert de bestuurders naar de dichtsbijzijnde vrije parkeerplaats.

De data-wandeling is een initiatief van het Kenniscentrum Data en Maatschapij van de VUB-onderzoeksgroep SMIT, mede mogelijk gemaakt door het SPECTRE-project, een interuniversitair project rond privacy en privacybewustwording. De wandeling duurt een dik uur en er gaat een gespecialiseerde gids mee op pad van FARI. 

De volgende dagen zijn er naar aanleiding van de Week van de artificiële intelligentie overigens nog meedere andere activiteiten van FARI gepland en zal FARI ook aanwezig zijn tijdens de Printemps Numerique (24 en 25 maart) met Brusselse citizen outreach activiteiten over AI & digitale geletterdheid.

Meer info over de data-wandeling vind je hier.