Voor de zesde keer op rij slaan studenten, academisch personeel en partners in Brussel de handen in elkaar tijdens de weKONEKT.week. Van maandag 27 tot en met vrijdag 31 maart trekken 4000 studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université libre de Bruxelles (ULB) en Erasmushogeschool Brussel (EhB) de stad in. Het project heeft tot doel om studenten te inspireren door hen op een unieke manier kennis te laten maken met Brussel en haar inwoners. Studenten en partnerorganisaties werken hier zelf initiatieven voor uit. Er staan meer dan 100 activiteiten en gastlezingen op het programma die kaderen binnen diverse opleidingen.

Studenteninitiatieven: samen bouwen aan een betere toekomst 

De studenteninitiatieven tijdens de weKONEKT.week nemen vele vormen aan. Een expositie in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), een bezoek aan het Riolenmuseum door het VUB Green Team, een pakkende poëziewandeling in en met Brussel georganiseerd door Studentenblad de Moeial en vereniging Klad: de activiteiten beperken zich niet tot het klaslokaal of de campus.

Het maatschappelijk engagement van studenten is belangrijker dan ooit voor het bouwen aan een betere toekomst voor iedereen. Door zelf initiatieven in de steigers te zetten, doen studenten niet alleen waardevolle leiderschapsvaardigheden en ervaring op, maar hebben ze ook een echte impact op hun gemeenschappen en daarbuiten. Ze brengen belangrijke kwesties onder de aandacht, dagen de status quo uit en inspireren anderen om echt het verschil te maken.

Achter de schermen in Brussel: exclusieve toegang

Studenten Communicatiewetenschappen en Medialab krijgen een exclusieve kijk in de werking van culturele instellingen zoals Ancienne Belgique (AB), Reset en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Deelnemers krijgen de kans om curatoren, conservatoren en andere professionals te ontmoeten die zich dagelijks inzetten om dromen tot leven te brengen. "We zijn verheugd om dit programma aan studenten aan te bieden", zegt Prof. Tim Raats. "Door hen een kijkje achter de schermen aan te bieden, hopen we onze studenten te inspireren door hen op een unieke manier kennis te laten maken met de werking van onze Brusselse partners."

Culturele instellingen spelen een belangrijke rol in onze samenleving en bieden ons toegang tot kunst, geschiedenis en andere vormen van creatieve expressie. Vele studenten zijn zich niet altijd bewust van de culturele rijkdom die in Brussel aanwezig is of van het vele werk dat culturele instellingen verzetten. Ook hebben ze niet altijd zicht op de vele carrièremogelijkheden. Door hen een unieke blik te bieden achter de schermen, probeert weKONEKT.brussels de waardering voor kunst en cultuur te vergroten en de volgende generatie culturele leiders te inspireren.

Politiek engagement

Studenten Recht en Politieke Wetenschappen krijgen les in het Vlaams Parlement, de Senaat en het Europees Parlement. Op het programma? Een les over de bescherming van de fundamentele rechten van de Belgische burgers. VUB-alumna Louise Hoon brengt hen het belang van goede communicatie in verkiezingstijden bij. ​

“De grootste troef van de VUB is haar inbedding in het rijke, Europese en kosmopolitische Brussel.” Aldus Prof. Karel Reybrouck. “Tijdens de weKONEKT week volgen onze rechtenstudenten les in één van de vele parlementen die onze gedeelde hoofdstad telt. Die wisselwerking tussen kennis en praktijk is van onschatbare waarde, zowel voor onze universiteit als voor onze stad.”

Door studenten onder te dompelen in de wereld van de wetgevende macht en hen in contact te brengen met parlementsleden, krijgen ze een unieke hands-on ervaring en kijk op de werking van de diverse instellingen. Ze worden aangemoedigd om geïnformeerd en kritisch te reflecteren over belangrijke kwesties in onze samenleving, en om actief mee vorm te geven aan het beleid dat hun toekomst vormgeeft.

Let’s talk about sex & sports

Gedurende één avond gaan diverse groepjes studenten samen in gesprek over seks en intimiteit, tijdens de intussen welbekende weKONEKT.tafels. Onder begeleiding van VUB-experten kunnen ze hun ervaringen, maar ook concrete tips and tricks delen over thema’s als polyamorie, overspel, sekswerkers, normativiteit en the origin of sex. Radiopresentator Bram Van de Velde (Bruzz) praat de avond aan, terwijl de aanwezigen genieten van een duurzaam diner opgediend door COSMOS vzw en de artistieke interventies van Neoza Goffin in samenwerking met Pilar. 

In de emblematische Horta Hall van BOZAR worden eerstejaarsstudenten Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen uitgedaagd om zowel vanuit schilder- als beeldhouwkunst weer te geven wat hen boeit in de verschillende stijlen. Tijdens twee intensieve yogasessies wordt de weergave van het menselijk lichaam in beweging gevisualiseerd. Ook passanten zijn welkom om de oefening mee vorm te geven.

Tijdens de weKONEKT.week worden studenten aangemoedigd om kritisch te reflecteren over seks en sport, omdat het hun blik op de wereld kan verruimen. Het menselijk lichaam is een onderwerp dat intense aandacht geniet in zowel sport als seksuele activiteit. En tussen sport en kunst bestaat een krachtige verbinding. Van de gracieuze bewegingen van een balletdanser tot de intense focus van een basketbalspeler. Sommige van de meest iconische momenten in de sport zijn bovendien vereeuwigd door middel van artistieke expressie, of het nu een foto is die een beslissend moment vastlegt of een schilderij dat de gratie van een turner weergeeft. Daarnaast kan sport kunst inspireren, en kunst sport. 

Samen bouwen aan weKONEKT.week

Als Urban Engaged Universities versterken VUB, ULB en EhB hun banden met Brussel. Tijdens de weKONEKT.week verbinden zij 4000 studenten met de rijkdom, complexiteit en schoonheid van hun stad. In samenwerking met meer dan 90 partners vinden zo’n 100 activiteiten plaats, variërend van gastcolleges, workshops, excursies, rondleidingen tot feesten.

In samenwerking met onze partners in Brussel zorgen we ervoor dat we voor onze studenten onderwijs organiseren op bijzondere locaties. Zo maken we onze studenten vertrouwd met de instellingen die in deze stad aanwezig zijn.” zegt Lynn Tytgat, coördinator weKONEKT.brussels. “Dat zorgt steeds voor een mooie inhoudelijke én pedagogische meerwaarde”.

“Door bewust in te zetten op partnerschappen, zijn we als urban engaged universities sterk verbonden met Brussel en zetten we ons in voor een betere wereld en toekomst.”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Maatschappelijk engagement en het streven naar een duurzame en humanistische maatschappij, zitten echt in ons DNA.”

"Ik ben bijzonder blij dat de weKONEKT.week studenten van onze twee universiteiten en de Erasmushogeschool samenbrengt rond een breed scala aan activiteiten, met een sterke studentenbijdrage.” Aldus ULB-rector Annemie Schaus, “Zo bevestigen we meer dan ooit de sterke banden die onze instellingen verenigen, evenals de fundamentele plaats die we innemen in het hart van de Stad en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”. ​

“De Erasmushogeschool Brussel is verankerd in Brussel, en streeft naar voortdurende samenwerking. Binnen weKONEKT realiseren we duurzame impact op de toekomst door samen met VUB en ULB creatief en transdisciplinair te werken.” aldus Algemeen Directeur Dennis Cluydts. “Als open, humanistische en pluralistische hogeschool bouwen en versterken we graag bruggen met onze inspirerende en complexe Brusselse omgeving.”

weKONEKT.brussels en de weKONEKT.week worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Innoviris, het Humanistisch Verbond en alle partners. 

Meer weten over de weKONEKT.week? Lees het interview met coördinator Lynn Tytgat en ontdek meer over de verbinding tussen kunst en wetenschap, het belang van co-creatieve partnerschappen en hoe het initiatief bijdraagt aan de pedagogische innovatie van onze universiteit.