De vijfde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross leverde overwinningen op voor Eli Iserbyt en Fem van Empel. De elitewedstrijden waren herdoopt in Memorial Paul De Knop en de Memorial Caroline Pauwels. Ondanks het carnavalsweekend en de laatste manche van het seizoen, zonder de tenoren Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, volgden een half miljoen mensen de live-uitzending op tv en 3500 toeschouwers ter plaatse. De VUB hield een kleine inzamelactie tijdens de koers voor de aardbevingsslachtoffers.
De campussen van de VUB en de ULB liepen zondagmiddag met 3.500 mensen behoorlijk vol. De universiteiten en organisatie waren blij dat er weer fysiek volk aanwezig mocht zijn. In 2021 en 2022 mochten er geen toeschouwers bij zijn vanwege het coronavirus.
Memorial Caroline Pauwels en Paul De Knop
De veldrit was ook een eerbetoon aan de overleden rectoren Caroline Pauwels en Paul De Knop. De wedstrijd van elite vrouwen kreeg de naam X20 Trofee Memorial Caroline Pauwels, de cross van de elite mannen werd omgedoopt tot X20 Trofee Memorial Paul De Knop. Hun afbeeldingen verschenen groot op het hoofdgebouw van de VUB en op het podium waar de winnaars werden gehuldigd.
Daar stond Eli Iserbyt op de hoogste tree, hij won overtuigend de laatste wedstrijd van dit seizoen. Met de winst in deze Brusselse universiteitscross verzekerde de renner uit Kuurne zich ook van de eindwinst in het algemeen klassement. Bij de dames won wereldkampioene Fem van Empel op zeer sterke wijze de wedstrijd. Daarmee werd de Nederlandse ook winnaar van het eindklassement.
Witte Mutsen voor aardbevingsslachtoffers
Toeschouwers van de cross konden bij aankomst een witte muts aanschaffen voor een vrije bijdrage van minimaal vijf euro. In totaal werden er 250 mutsen verkocht, goed voor een totaalopbrengst van een dikke €1.250.
Het bedrag komt ten goede van de geldinzamelingsactie van UZ Brussel Foundation. Met haar actie hoopt het UZ Brussel vijftigduizend euro op te halen. Daarmee kan extra medisch materiaal richting Turkije worden gestuurd om de hulpacties daar te ondersteunen.
VUB-rector ad interim Hugo Thienpont: “We leven erg mee met alle inwoners van de getroffen regio’s en willen niet machteloos toekijken. De mensen daar hebben ons allen nu heel hard nodig. Humanitaire hulpgroepen, zoals het B-FAST team met dokter Gerlant van Berlaer en andere collega’s van het UZ Brussel, maken ter plekke écht het verschil. Om slachtoffers de nodige medische zorgen te kunnen verlenen, is er extra medisch materiaal nodig. Alle kleine financiële duwtjes om dat materiaal tot daar te krijgen zijn meer dan welkom.”