Op 20 en 21 september komen abortusartsen, hulpverleners en onderzoekers van heel de wereld samen voor de 15de editie van het FIAPAC congres aan de VUB in Brussel. FIAPAC is de internationale federatie van professionele abortus- en contraceptiehulpverleners. De federatie ondersteunt abortushulpverleners wereldwijd en brengt hen in verbinding via webinars en een tweejaarlijks congres. Het thema van deze editie is “Building the Case for Reproductive Choice”.

Met meer dan 500 deelnemers, meer dan 50 sprekers uit evenveel verschillende landen en zo’n 130 ingediende abstracts, belooft het een bijzonder boeiende editie te worden. Tijdens FIAPAC ligt de focus op kwalitatief hoogstaande abortuszorg, delen van nieuwe wetenschappelijke inzichten en vooral leren van elkaar.

In de slotsessie op zaterdag krijgen twee VUB'ers die veel betekend hebben voor abortus in België de pro-choice life achievement award. Die wordt uitgereikt door prof. dr. Dirk Devroey en vice-eersteminister Petra De Sutter.

Meer informatie over het congres

Abortus: de strijd gaat door

 

Begin dit jaar lanceerden VUB-Dilemma en Luna vzw een campagne ‘Abortus, en dan?’ die pleit voor een nieuwe abortuswet, waarover gaat het precies?

Nausikaä Martens: “Eerst en vooral willen we de zwangerschapstermijn voor abortus aan de kaak stellen. Nu mag een zwangerschap enkel in de eerste 12 weken na bevruchting – 14 weken na de laatste maandstonden - worden afgebroken, terwijl dat in bv. Nederland tot de 22ste week toegestaan is. Ook willen we af van de betuttelende en vernederende wachttijd die verplicht is tussen een eerste consultatie en de effectieve behandeling. Wat men daarbij vergeet, is dat dat denkproces niet start bij die eerste consultatie, maar dat er meestal al heel goed nagedacht is voor die stap naar een abortuscentrum wordt gezet.

Anne Verougstraete: “Concreet vragen de experten (Verougstraete werkte mee aan hun rapport, red.) een uitbreiding van die zwangerschapstermijn voor abortus tot minimum 18 weken na de bevruchting én een afschaffing – in de wet althans - van de wachttijd. Laat het aan de vrouw en hulpverlener zelf over om te beslissen hoeveel tijd de vrouw in kwestie nodig heeft om een goede beslissing te nemen. Voor een sterilisatie is er bijvoorbeeld geen verplichte wachttijd, die gebeurt in overleg. Vrouwen zullen heus geen abortus laten uitvoeren als ze er nog niet klaar voor zijn.”

Lees het hele artikel