Maandag 14 oktober 2024 – Op woensdag 16 oktober ontvangt Jonathan Holslag, professor Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) én kersvers verkozen burgemeester van Tienen, de Amerikaanse veiligheidsadviseur en China-kenner Elbridge Colby voor een publieke lezing over de toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten, en de gevolgen voor de veiligheid in Europa. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van PACT, de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking, waarmee de universiteit het kritisch denken en de dialoog tussen diverse opinies wil aanmoedigen. 

Hoe moeten we de bezorgdheden van de Verenigde Staten, met hun ongeëvenaarde militaire macht, wetenschappelijke kennis en rijkste economie ter wereld begrijpen? Hoe diep zit hun wantrouwen tegenover China? Hoe beïnvloedt dat wantrouwen hun strategische-, economische- en veiligheidskeuzes? En welke impact hebben die keuzes op de Europese economie en veiligheid?

Op uitnodiging van VUB-professor Jonathan Holslag, deelt Elbridge Colby - die van 2017 tot 2018 diende als Deputy Assistant Secretary of Defense onder de regering-Trump - zijn inzichten tijdens een lezing in de Koninklijke Bibliotheek van België.

“Colby behoort tot de zogenaamde China-haviken”, legt Holslag zijn keuze uit. “Dat zijn mensen die een zeer harde en kritische houding aannemen ten opzichte van China en pleiten voor economische sancties, militaire aanwezigheid in de regio Azië-Pacific en nauwere samenwerking met bondgenoten om de invloed van China in te dammen. Je kunt het eens of oneens zijn met de harde houding van deze mensen, maar het is wel belangrijk dat we inzicht krijgen in hun motieven en hun plannen. De Amerikaanse China-politiek zal immers ook op Europa een grote impact hebben.” 

Lees het volledige interview met Holslag: https://www.vub.be/nl/nieuws/waarom-amerika-op-china-focust-en-europa-zijn-eigen-broek-moet-ophouden

Programma lezing

  • 19u: Deuren open

  • 19u30: Verwelkoming door Jonathan Holslag

  • 19u45: Lezing Elbridge Colby

  • 20u30: Q&A. Moderator: Jonathan Holslag

  • 21u00: Einde

Wij nodigen journalisten graag uit om de inmiddels UITVERKOCHTE lezing van Elbridge Colby bij te wonen op woensdag 16 oktober om 19u in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Bent u graag van de partij? Neem dan contact op met Nathalie Vlaemynck –0479 87 23 26 – nathalie.vlaemynck@vub.be

2024_Publieksprogramma_GiantsAtTheCrossroads_SOLDOUT.png

Een evenement in het kader van PACT
De VUB organiseert met PACT lezingen, panelgesprekken en debatten om inzicht te bieden in de belangrijkste hedendaagse maatschappelijke uitdagingen en om ideeën aan te reiken over hoe we die problemen kunnen aanpakken, een visie waar wijlen ererector Caroline Pauwels intens naar streefde. 

Lees meer: https://www.vub.be/nl/over-de-vub/publieksprogramma/pact-caroline-pauwels-academy-critical-thinking