Een elftal VUB’ers gaat naar de Olympische Spelen in Parijs. Het sportfeest vindt plaats van 26 juli 2024 tot 11 augustus 2024. De meeste atleten hebben een topsportstatuut aan de VUB dat hen in staat stelt om studeren en sporten te combineren. Momenteel combineren een honderdtal topatleten hun sportcarrière met een VUB-opleiding. Aan de vooravond van de Spelen spraken we met volleybalster Sarah van Aalen, zeiler Lucas Claeyssens, 800m-loper Pieter Sisk en zwemster Roos Van Otterdijk. “Als ik bij het sporten veel druk ervaar, geniet ik van het moment dat ik kan studeren.”

Topsport en Studie 

Sinds haar opstart heeft Topsport en Studie 991 topsportstudenten begeleid in maar liefst 61 verschillende sporten. Vanaf het begin werd gesteld dat de belangrijkste maatstaf voor het succes van Topsport en Studie de studieresultaten van de topsportstudenten zijn. Een gemiddeld studierendement van 87% - een percentage dat ruim 7% hoger ligt dan het gemiddelde van de totale VUB-studentenpopulatie - geeft aan dat de topsportstudenten aan de VUB, onder meer door de begeleiding van Topsport en Studie, zeer succesvol zijn op studievlak.

Sarah van Aalen

Sarah van Aalen

“Ik weet niet of ik topsport had gedaan als ik deze studie niet had kunnen doen.”

Sarah van Aalen speelt in het Nederlandse volleybalteam. Ze studeert Criminologie in Brussel. “In Nederland kan je criminologie studeren in Amsterdam, Rotterdam of Leiden, maar daar is de aanwezigheid op hoorcolleges verplicht. Aangezien ik de afgelopen jaren in clubverband in Turkije en Duitsland speelde, was dat niet haalbaar. Aan de VUB geldt die verplichte aanwezigheid voor topsporters niet. In overleg met de professor is het mogelijk om bijvoorbeeld groepsopdrachten alleen te maken. Ze zijn ook heel soepel en bereidwillig. Ik had in januari één examen, maar dat lag wat moeilijk om daarvoor even uit Turkije op en neer te komen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook heel tijdrovend. Ik heb dat examen dan ook online kunnen doen. Ik ben bezig aan mijn laatste vakken van het tweede jaar, maar ben ook al aan het derde begonnen. Standaard heb je zo’n tien vakken per jaar, ik doe er vijf. Het gaat langzamer, maar het lukt wel.”

Sarah van Aalen

Misschien een vreemde vraag zo net voor de Olympische Spelen, maar wat vind jij belangrijker: sporten of studeren?

“Dat gaat in fases. Op momenten als deze staat sport op nummer 1, maar voor de rest vind ik mijn studie heel belangrijk. Ik weet niet of ik topsport had gedaan als ik deze studie niet had kunnen doen.”

Heeft je studie ook inhoudelijk nut voor jouw sport?

“Nee, inhoudelijk hebben ze niet veel met elkaar te maken. In het algemeen vind ik studeren ook wel prettig, omdat ik me dan niet enkel hoef te focussen op volleybal. Als ik bij het sporten veel druk ervaar, geniet ik van het moment dat ik kan studeren en zo aan iets anders kan denken.”

En omgekeerd?

“In de examenperiodes kan ik heel goed met druk en stress omgaan, iets waar je in topsport voortdurend aan blootgesteld bent. Topsporters hebben over het algemeen ook wat meer zelfdiscipline, dat helpt bij de studie”.

Hoe ver kan het Nederlandse volleybalteam raken?

“Op dit moment zijn we nog met 15 speelsters, dus er moeten er nog drie afvallen. Hopelijk zit ik daar niet bij. Wat kansen voor ons team betreft: we zitten in een poule met drie andere landen, waaronder Italië en Turkije. En dat is de absolute wereldtop, dus het zal een enorme uitdaging worden om door te stoten.”

Het volleybaltoernooi start voor Sarah op 28 juli.

“De woensdag voor de wedstrijd verdedigde ik mijn bachelorproef.”

Pieter Sisk

Pieter Sisk

Pieter Sisk zal de 800 m lopen op de Spelen. Hij zit in het derde jaar Communicatiewetenschappen. Hij kan sport en studie goed combineren.

“Ik heb het privilege dat ik bij Topsport- en studiecoördinator professor Koen De Brandt - zijn dienst zit en dat hij veel voor mij regelt. Bij het verplaatsen van examens of wanneer ik een groepsopdracht alleen wil uitvoeren, helpt hij mij door contact op te nemen met de betreffende professoren. Ik kan zo veel hoorcolleges van thuis uit volgen. Ik heb twee examens naar augustus verplaatst om mij te kunnen focussen op de Olympische Spelen. Daarna zou ik mijn bachelor op zak moeten hebben.”

Sporten of studeren? 

“Sporten, altijd zo geweest. Ik ben me er natuurlijk wel van bewust dat ik met het oog op de toekomst een diploma moet halen. Ik heb in de aanloop naar de Spelen best veel stress gehad, omdat ik de limiet moest lopen. De woensdag voor de wedstrijd verdedigde ik mijn bachelorproef en dat hielp om even de spanning van het sportgebeuren te halen.”

Komt je studie inhoudelijk van pas bij je sport? 

“Misschien dat de omgang met de media van pas komt dankzij mijn studie. Maar op het sportieve vlak zijn er eigenlijk geen raakpunten. Omgekeerd heb ik wel discipline leren kweken door te sporten en dat komt bij een universitaire studie wel van pas. Je hebt een specifiek doel voor ogen en je weet hoe je daar naartoe moet werken en andere zaken aan de kant kunt schuiven. Als topsporter ben je het gewoon om toegevingen in het leven te doen en zelf te bepalen wat wel en niet kan om je doel te bereiken.”

Wat zijn je verwachtingen in Parijs?

“Dat is afhankelijk van de reeksindeling. Mijn doel is duidelijk: ik wil minimaal de halve finale halen. In principe moet dat volgens mijn niveau lukken. Op papier ben ik met mijn tijd net geen top 8 van de wereld, maar op de Olympische Spelen zijn er vaak verrassingen en ik hoop dat ik er een van kan zijn.”

Pieter start in de reeksen 800m op 7 augustus.

Pieter Sisk

“Ik had niet verwacht dat we nu al naar de Olympische Spelen zouden mogen.”

Lucas Claeyssens studeert voor Burgerlijk Ingenieur aan de VUB en neemt vanaf 3 augustus deel aan de zeilwedstrijden die plaatsvinden in Marseille. “We zijn hier sinds 20 juni met twee boten om ons voor te bereiden totdat de Spelen beginnen. Het is voor ons heel belangrijk om te weten hoe de condities zijn op bepaalde plekken op zee. Overal waar je zeilt kan de wind net iets anders staan en hoe meer tijd we hebben om ons voor te bereiden, hoe beter. Ik zeil samen met Eline Verstraelen in de mixed catamaran-klasse.”

“Ik ben drie jaar aan het studeren en heb inmiddels het eerste deel van mijn tweede jaar afgerond. Het vraagt wat discipline om de studie te combineren, maar het lukt uiteindelijk wel. Ik had ook niet verwacht dat we nu al naar de Olympische Spelen zouden mogen. We waren de campagne gestart voor die van 2028, maar omdat we veel gezeild hebben, ging het goed vooruit en konden we ons nu al kwalificeren. Dat maakte het wel iets moeilijker voor de studie. Bij een groot deel van de colleges hoef ik niet aanwezig te zijn. Ik probeer het zo te plannen dat ik zeker de helft kan doen. De prof wil natuurlijk dat het eerlijk blijft ten opzichte van de andere studenten. Ik krijg dan ook altijd vervangende taken en bij groepsopdrachten zorg ik ervoor dat ik aan het einde van de opdracht bijvoorbeeld meer aan het verslag schrijf. Niet de leukste taak, maar op die manier kan ik goedmaken wat ik gemist heb.”

Lucas Claeyssens

Lucas Claeyssens

Sport of studeren?

“Moeilijke vraag. Momenteel sporten, maar ik vind studeren zeker zo belangrijk en zou dat nooit willen opgeven. Tenzij ik nu al van het zeilen zou kunnen leven, maar of dat zal lukken weet ik nog niet. Als je een Olympische deelname of een medaille op zak hebt, dan ben je wel wat waard in het zeilen. Maar ik ben nu nog niet geneigd om in de coachingwereld te duiken.”

Wat neem je van je sport mee naar je studie?

“Sowieso de zelfdiscipline en de mindset. Eigenlijk vormen we een bedrijfje. We hebben sponsors, moeten logistieke zaken regelen, collega’s waar we mee samenwerken Daar heb je toch een zekere professionaliteit voor nodig.”

En omgekeerd? 

“Door mijn studie heb ik kennis van mechanische onderdelen en materialen die ik kan toepassen bij het zeilen. Ik neem ook de discipline van het studeren mee naar het zeilen. Bij het studeren, train je jouw brainpower. Zeilen is een fysieke maar ook een mentale, tactische sport. Als je een half uur racet dan ben je full focused.”

Verwachtingen?

“Ik verwacht deze Spelen nog geen resultaten, we gaan om ervaring op te doen. Er nemen maar 19 landen deel en top 15 halen zal al mooi zijn.”

Lucas zeilt zijn eerste wedstrijd op 3 augustus om 12 uur.

Goud, zilver en brons in de bagage 

Op het ogenblik van dit interview zit Roos Vanotterdijk door een geannuleerde vlucht even vast op de luchthaven van Zürich. Gelukkig heeft ze als troost drie medailles in haar bagage die ze afgelopen weekend behaalde op het Europese Kampioenschap zwemmen in Belgrado: goud, zilver en brons.

Roos Vanotterdijk

Roos Vanotterdijk

Wat heeft het topsportstatuut voor jou allemaal mogelijk gemaakt?

“Veel. Ik heb alle examens kunnen verplaatsen naar voor het EK, zodat ik me daar in de aanloop naar de Spelen geen zorgen over hoef te maken. Ik kan me nu volledig op mijn sport focussen.”

Wat heb je van je sport naar je studie meegenomen of omgekeerd?

“Het is mijn eerste jaar aan de universiteit, ik heb nog niet zoveel studiepunten opgenomen. Maar studeren is vaak een welgekomen afleiding.”

Wat zijn je verwachtingen voor Parijs?

“Eerlijk gezegd heb ik die niet echt. Ik probeer er mijn best mogelijke prestatie neer te zetten en het liefst wil ik persoonlijke besttijden zwemmen. Het enige doel is daar de beste versie van mezelf te kunnen zijn.”

Had je die ingesteldheid ook toen je naar het EK ging?

“Daar was het enige doel om de olympische limiet te zwemmen op de 100m vlinderslag. Ik had die al gezwommen, maar helaas een week voor de kwalificatieperiode. Net iets te vroeg dus. De limiet voor de 100m rugslag had ik wel al behaald. En omdat ik graag voor meerdere nummers naar Parijs wilde, werd het een lange weg om terug op te bouwen. Eind mei zwom ik in Barcelona 58.50 en toen begon ik erin te geloven dat het mogelijk was. In de halve finale op het EK zat ik er 3/100ste onder en was de missie dus geslaagd. Alle druk viel van me af en maakte het me niet meer zoveel uit.”

Sporten of studeren?

“Op dit moment in mijn leven is dat wel de sport, omdat ik daar alles voor doe en mijn studies kan doen in functie van mijn sport. Maar na het zwemmen heb ik mijn studies wel nodig, dus is het even belangrijk. In het zwemmen verdien je gewoon niet veel, het is niet zoals met voetbal.”

Roos begint de 100m vlinderslag op 27 juli om 11 uur en de 100m vlinderslag op 29 juli om 11 uur. De finales worden respectievelijk op 28 juli om 20.45 uur en op 30 juli om 20.57 gezwommen.

Deze VUB’ers komen uit op de Olympische Spelen.

  • Florent Van Aubel, alumnus Communicatiewetenschappen, hockey
  • Loick Luypaert, alumnus Sport- en Bewegingswetenschappen, hockey
  • Antonia Delaere, alumnus Psychologie, basketbal
  • Nastja Claessens, Psychologie, basketbal
  • Jonathan Sacoor, Business Economics, atletiek 400m
  • Pieter Sisk, Communicatiewetenschappen, atletiek 800m
  • Roos Vanotterdijk, Psychologie, zwemmen
  • Jorre Verstraeten, Sport- en Bewegingswetenschappen, judo
  • Lucas Claeyssens, Burgerlijk Ingenieur, zeilen; mixed klasse (1m/1v)
  • Yannick Lefèbvre, alumnus Sport- en Bewegingswetenschappen, zeilen; 49er – dubbele boot
  • Sarah Van Aalen (NL), Criminologie, volleybal