Blasfemie is een thema dat wereldwijd sterk varieert in betekenis en impact. In sommige landen is het strafbaar, terwijl het elders wordt gezien als vrije meningsuiting. Met de tentoonstelling ‘Nom de Dieu’ geven curatoren prof. em. Willem Elias en leermeester niet-confessionele zedenleer Kathleen Van Nuffel een unieke invulling aan dit beladen begrip. De expo biedt een oefening in vrij denken en een kritische reflectie op de rol van religie, kunst en satire in de Westerse cultuur. De expo is op initiatief van huisvandeMens Brussel van 28 november tot en met 15 februari in Pilar (Vrije Universiteit Brussel) te zien.  

Nom de Dieu brengt werken samen van moderne, spraakmakende Belgische kunstenaars die bewust focussen op verwijzingen naar het christendom en het katholicisme. Het Westen is cultureel immers nog steeds sterk doordrongen van christelijke waarden en tradities. Deze tentoonstelling nodigt uit tot dialoog, reflectie en confrontatie met deze erfenis.  

Kunst is net kunst door haar gelaagdheid en de mogelijkheid tot verschillende interpretaties. Dit zet mensen aan het denken”, zegt Jan Van den Brande van deMens.nu. “Een van de tentoongestelde werken, Holy Cow van Tom Herck, illustreert dit goed. Enerzijds kan het werk geïnterpreteerd worden als een blasfemische afbeelding van de gekruisigde Christus, maar anderzijds ook als een weergave van onze kwetsbare dierlijke conditie, waarin het lijden en opofferen van dieren een spiegel vormt voor Christus’ lijden. Zo nodigt het werk mensen uit om met elkaar in gesprek te gaan.” 

De organisatoren benadrukken met klem dat deze expo geenszins bedoeld is om bepaalde religieuze groepen in een negatief daglicht te stellen. “De bedoeling van deze tentoonstelling is niet om blasfemie te bedrijven, maar om het fenomeen te tonen en te begrijpen. Blasfemie is nu eenmaal een deel van de methodiek van het vrije denken”, legt curator prof. em. Willem Elias uit. “Dat vrije denken beter begrijpen, ligt in de lijn van doelstellingen van vrijzinnige organisaties.” Jan Van den Brande van deMens.nu vult aan: “We willen onderstrepen dat kritiek, satire en blasfemie essentiële elementen vormen binnen de Westerse cultuur en kunst, van de Renaissance tot nu. De expo verkent hoe kunstenaars deze traditie gebruiken om na te denken over vrijheid, religie en cultuur.”  

Lijst van de deelnemende artiesten  

Guillaume Bijl, Elke Andreas Boon, Hilde Braet, Raymond Minnen, Liliane Vertessen, Wim Delvoye, Carmen De Vos, Dees De Bruyne, Ronny Delrue, Peter de Cupere, Frank JMA Castelyns, Jo De Smedt, Freddy De Vierman, Roland Minnaert, Marcel Mariën, Félicien Rops, Bart Ramakers, Pjeroo Roobjee, Jan Van Imschoot,  Axel Daeseleire, Rob Vanoudenhoven, Tom Herck, Frank Maieu, Mr Donka, Jan Van Oost, Peter Weidenbaum  

Foto's © Liesbet Peremans

Praktische info  

  • Donderdag 28 november 2024 tot en met zaterdag 15 februari 2025 Van 14u tot 20u (gesloten tijdens de wintervakantie)  

  • Pilar @ VUB Main Campus, Pleinlaan 2, 1050 Elsene  

Pilar is het gemakkelijkst te bereiken via campusingang 8 aan de Triomflaan  

De toegang is gratis, maar we vragen wel om tickets op voorhand te boeken zodat er is op het aantal bezoekers. Boeken kan via deze link.  

Contact  

Willem Elias 

w.elias@edpnet.be  

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.    

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.    

Creëer mee(r) impact