Veiligheid gaat vaak hand in hand met het gevoel ergens thuis te horen, welkom te zijn. Maar wat als je geen verblijfsrecht hebt en dus nergens officieel mag zijn? Hoe ervaar je dan de ruimte om je heen, en welke plekken voelen nog veilig aan? Dit vormt de kern van het onderzoek van VUB-onderzoeker Floris Liekens, uitgevoerd binnen het interdisciplinaire programma âCities and Newcomersâ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In samenwerking met de Brusselse gemeenschapsorganisatie âLa Voix des Sans-Papiersâ, die opkomt voor de rechten en het welzijn van mensen zonder wettig verblijf, onderzoekt hij hoe deze groep de stad ervaart en welke impact dit heeft op hun dagelijkse leven.
Het onderzoek vertrekt vanuit de vaststelling dat angst een allesbepalende rol speelt in het leven van mensen zonder wettig verblijf. Deze angst beĂŻnvloedt niet alleen hun mobiliteit, maar ook hun interactie met de stedelijke omgeving. De constante dreiging van deportatie en migratiecontroles dwingt hen tot strategische keuzes: ze vermijden bepaalde plekken, kiezen specifieke routes en beperken hun aanwezigheid in de publieke ruimte. âVoor velen wordt de stad gereduceerd tot een handvol vertrouwde plekken: de buurtwinkel of de markt waar ze hun eten kopen, de plek waar ze wonen en thatâs itâ, aldus Liekens. Ze blijven vaak liever binnen en komen enkel buiten als het echt moet. Voor wie al langere tijd zonder papieren in Brussel verblijft, kan er een zekere gewenning ontstaan aan het onveiligheidsgevoel. Zoals Liekens het verwoordt: âZe hebben de brug van angst als het ware overgestoken, maar de angst verdwijnt nooit helemaal.â
De stem van de gemeenschap
Een bijzonder aspect van dit onderzoek is de participatieve aanpak, waar Liekens veel waarde aan hecht. De ervaringen van de deelnemers staan centraal en zij worden actief betrokken bij de vormgeving van het onderzoek. Vanaf de opstart werkt Liekens nauw samen met âLa Voix des Sans-Papiers'. De inzichten en prioriteiten van deze gemeenschap vormen de basis voor de richting van het onderzoek. âHet voelde verkeerd om een onderzoek over deze doelgroep te doen zonder hen zelf actief te betrekken,â zegt Liekens.
Onderzoek(ers) in de kijker
Dit artikel maakt deel uit van de campagne âOnderzoek(ers) in de kijkerâ. Deze campagne zet gepassioneerde VUB-wetenschappers en hun inspirerend onderzoek in de schijnwerpers. Ontdek via de kanalen van wetenschapbrussel de gezichten achter innovatief onderzoek aan de VUB en laat je verrassen door hun inzichten en ontdekkingen!
Ruimte als levend element: de interactie tussen criminologie en geografie
Een ander bijzonder en vernieuwend aspect van Liekensâ onderzoek is de manier waarop criminologie en geografie samenkomen. Als criminoloog integreert hij het concept van ruimte, zoals dat in de sociale geografie wordt benaderd, in de criminologie.
Ruimte is niet enkel een verzameling objecten; het is ook een emotionele plek waar we ons mee verbinden. âDenk aan een kamp in het bos dat je vroeger bouwde. Strikt materieel genomen is het kamp een verzameling van takken en bladeren. Maar in interactie met een groep spelende kinderen wordt het plots een ruimte waarin de wildste verhalen worden verzonnen. Voor die kinderen is het kamp belangrijk, terwijl het voor anderen niet meer dan een gestapelde hoop verdord hout is.â We schrijven een betekenis toe aan plaatsen en we verbinden ons met ze. En op die manier creĂ«ren we (sociale) ruimtes.
Het belang van ruimte in ons gedrag is dus niet te onderschatten. Ook niet binnen de criminologie. Willen we begrijpen waarom en hoe iets gebeurt, dan is het noodzakelijk om te weten waar het gebeurt. Ruimte wordt dus niet langer beschouwd als een passieve omgeving, maar als een actieve factor die voortdurend in interactie staat met menselijk gedrag.
De stad door andere ogen
Dit onderzoek biedt een vernieuwende en menselijke benadering van een politiek beladen onderwerp. Terwijl discussies over mensen zonder wettig verblijf vaak abstract en polariserend zijn, levert dit participatieve onderzoek waardevolle inzichten in hun dagelijkse realiteit. Liekens draait de rollen om: in plaats van mensen zonder verblijfsrecht te beschouwen als een bron van onveiligheid voor anderen, onderzoekt hij juist hun eigen ervaringen van onveiligheid in de stad. Zijn onderzoek toont hoe zwaar en beklemmend deze gevoelens kunnen zijn. "De angst voor controle bepaalt bijna elke stap die ze zetten in de stad," zegt Liekens. "We spreken over een schaduw van deportatie die over alles hangt." Door de beleving van mensen zonder verblijfsrecht centraal te stellen, biedt Liekens een tegenwicht tegen de vaak eenzijdige beeldvorming van deze groep als âgevaarlijkâ of gerelateerd aan veiligheidsproblemen.
Tentoonstelling: 15-17 november 2024
Nous ne sommes pas dangereux, nous sommes en danger
Van 15 tot 17 november komt het onderzoek tot leven in een tentoonstelling die de ervaringen van mensen zonder wettig verblijf tastbaar maakt. Deze expositie, die plaatsvindt in een door La Voix des Sans-Papiers bezette ruimte, is mede vormgegeven door mensen zonder wettig verblijf. "De locatie van de expositie is bijzonder symbolisch," legt Liekens uit. "Het gaat over onveiligheidsgevoelens in de ruimte en vindt plaats in een plek waar mensen zonder wettig verblijf zich enigszins veilig voelen. Dat maakt het extra bijzonder."