Maag- en darmklachten kunnen je leven enorm in de war schoppen. Niet alleen kunnen ze het je fysiek moeilijk maken, maar ook mentaal kunnen ze je flink raken. Dat is de reden waarom Dr. Magali Surmont, maag- en darmspecialist aan het UZ Brussel en de VUB, mee doet aan het televisieprogramma De Grote Boodschap. “Het is vaak nog taboe om over je stoelgang te praten, maar iedereen gaat naar het toilet. Net die ongemakkelijkheid of gêne staat soms in de weg om een goede oplossing te vinden.” 

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in gastro-enterologie, oftewel de geneeskunde die zich bezighoudt met maag- en darmonderzoek?
Magali Surmont: “Gastro-enterologie is een breed specialisme dat zich bezighoudt met een grote verscheidenheid aan aandoeningen bij mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen. Het vakgebied is continu in ontwikkeling dankzij innovaties en nieuwe inzichten, wat het ontzettend boeiend maakt!” 

Wat zijn pathologieën en wat voor soorten kom je tegen in jouw vakgebied? 
“Pathologie betekent letterlijk ‘ziekenleer’ en verwijst naar de studie van ziektes en aandoeningen. In mijn vakgebied gaat het bijvoorbeeld om endoscopie, waarbij we met camera’s het maag-darmstelsel onderzoeken. Ook inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, vallen hieronder. Daarnaast zijn er zogenaamde motiliteitsproblemen; deze hebben te maken met de beweging van het maag-darmkanaal, en leveraandoeningen; een onderdeel van de hepatologie. Tot slot omvat gastro-enterologie ook proctologie; wat zich richt op aandoeningen van de anus en het rectum.” 

Hoe is jouw persoonlijke interesse in gastro-enterologie ontstaan? 
“Vanaf het begin van mijn studie wist ik al dat ik deze richting op wilde. Voor mij is het simpelweg het mooiste specialisme binnen de interne geneeskunde.” 

Wat moeten we weten over onze darmen en stoelgang? 

“Dat ze superbelangrijk zijn. Dat er een gut-brain is, dus dat de darmen met de hersenen communiceren en omgekeerd. Dat er in ons darmstelsel een microbioom huist dat belangrijk is voor je volledige gezondheid."

Het taboe: waarom vinden we het zo stinken? 

“Niet alle winden stinken. Vooral door het eten en verwerken van eiwitten in de darmen komen zwavelverbindingen vrij die de typische stinkende geur geeft. “ 

In welk eten zit dat? 

“In vlees.” 

Is het geen natuurlijke aanleg? 

“Ja, ook. Je microbioom dat zorgt voor het vergisten verschilt natuurlijk wel van mens tot mens.” 

Magali Surmont

Magali Surmont

Het is toch ook wel zinvol om het taboe rond uitwerpselen te doorbreken, gezien de hygiëne?

“Door het taboe wordt er weinig over gesproken en blijven mensen vaak met problemen zitten, wat ook op vlak van preventie en vroege opsporing van ziekten een probleem kan zijn. “ 

Maar verspreidt stoelgang geen ziektes?  

“Ja, in regio’s met onvoldoende sanitaire voorzieningen en geen schoon water kunnen gastro-intestinale infecties zich snel verspreiden. Dit ligt dus niet aan het taboe, maar wel aan het gebrek aan voorzieningen.” 

Sommige zaken zijn wetenschappelijk ook nog onduidelijk, zoals glutenintolerantie. Hoe zit dat? 

“Coeliakie of glutenintolerantie is een ziekte waarbij de darm ontsteekt bij contact met gluten. Mensen die hieraan lijden moeten strikt glutenvrij eten. Als je gevoelige darmen hebt, kun je ook last hebben bij inname van producten met gluten, maar dit komt dan niet door het gluteneiwit. De oorzaak ligt in de fermentatie van de suikers die in granen zitten en niet door het gluteneiwit specifiek.”

Tenslotte: hoe ziet een gezonde substantie eruit? 

“Je wil zeggen, stoelgang. Ga voor een malse worst, zonder bloed erbij.”