Praktisch
In deze lezing zal Manuela Maria Duarte Cândido onderzoeken hoe museumpraktijken zijn geëvolueerd, waarbij ze zich vooral richt op de verschuiving van traditionele rollen naar meer activistische en gemeenschapsgerichte benaderingen. Musea zijn niet langer alleen plekken om geschiedenis en kunst te laten zien - ze zijn veranderd in dynamische ruimtes die de meest dringende sociale kwesties van vandaag aanpakken.
De lezing gaat in op de veranderingen die leidden tot de oprichting van de Mouvement International pour une Nouvelle Muséologie (MINOM) in 1984 en hoe musea de afgelopen 40 jaar hun methodes hebben geradicaliseerd. We duiken in casestudies die laten zien hoe zowel traditionele als nieuwe musea nauw samenwerken met gemeenschappen en sociale bewegingen om innovatieve manieren te creëren om cultuur en geschiedenis te delen.
Aan de hand van inspirerende voorbeelden ontdek je hoe musea stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aanpakken en krachtige platforms worden voor dialoog, inclusie en sociale rechtvaardigheid.
Over Manuelina Maria Duarte Duarte Cândido
Professor Manuelina Maria Duarte Duarte Cândido is afgestudeerd in Geschiedenis en Archeologie. Ze is een expert in Museologie. Ze komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft in verschillende Braziliaanse culturele centra en musea gewerkt, in bemiddelings-, coördinatie- en managementfuncties. Haar werk omvat onderzoek naar de verschillende soorten opleidingen in de museologie. In 2018 trad ze in dienst bij de Universiteit van Luik (België), waar ze onderwijs en onderzoek combineert
Dit evenement maakt deel uit van de serie Ties That Bind Us.
Over Ties That Bind Us: transculturele perspectieven op sociale vormen
Een interdisciplinaire reeks georganiseerd aan de Faculteit Talen en Humane Wetenschappen voor het Publieksprogramma van de VUB
De impact van wereldwijde en geopolitieke crises op de Europese samenlevingen is alom voelbaar. Gemeenschappelijke reacties hierop zijn een groeiende maatschappelijke kloof en een toename van antidemocratische standpunten. De publieke verbeelding is doortrokken van een retoriek die wordt gedomineerd door het optrekken van muren, het afbakenen van grondgebied en het claimen van eigendom. Geplet tussen gepolariseerde kampen zijn kwetsbare leden van onze samenlevingen - en dus de mensheid zelf. Individuen met hun complexe identiteiten worden ingedeeld in groepen waarvan in twijfel wordt getrokken of ze erbij horen en zelfs of ze bestaansrecht hebben. De serie “Ties that Bind Us”, die de realiteit van diversiteit en verandering als gegeven beschouwt, probeert een platform te creëren voor een breed scala aan perspectieven, levenservaringen en kennisculturen over vormen van verwantschap, solidariteit en gezelligheid - of, met andere woorden, een tegenbeeld van een steeds wijder verbreid, maar gevaarlijk reducerend binair denken.
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten