Is Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Heb je de sportmicrobe te pakken en wil je deze graag doorgeven aan anderen? Ben je benieuwd hoe topsporters maximaal presteren? Nieuwsgierig naar hoe sport een bredere rol speelt in de maatschappij? Of gewoon zin om van sport je beroep te maken?

Dan ben je bij deze opleiding aan het juiste adres. De studie bereidt je zowel wetenschappelijk als praktisch voor om professioneel aan de slag te gaan in de sport- en bewegingssector.

Ontdek het studieprogramma

Wat is het verschil met andere opleidingen

Met de professionele bachelor Lichamelijke Opvoeding kan je enkel aan de slag in het lager onderwijs, de eerste 3 jaar van het secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO) en de 2e en 3e graad BSO.

Wat is het verschil met andere opleidingen

De educatieve master Lichamelijke Opvoeding geeft je een bredere academische basis waardoor je meer vernieuwend én vakoverschrijdend werkt. Met dit masterdiploma op zak kan je lesgeven in alle graden van het secundair onderwijs en ook aan de hogeschool, universiteit of topsportscholen.

De master Bewegings- en Sportwetenschappen is wetenschappelijk nog diepgaander. Hierbij zal je een expert worden in de mechanismes van het menselijk lichaam en de effecten van beweging en inspanning onderzoeken. Wat is de impact op het individu én de maatschappij? Met deze master kan je in de volledige bewegings- en sportsector aan de slag.

Wat is het verschil met andere opleidingen

In beide opleidingen leer je trainingsschema's opstellen en anderen coachen in sport en beweging. Het grote verschil is dat je in de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen zelf meer sport en beweegt. In de eerste 2 bachelorjaren van de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie sport je maar 3 uur per week. Hierbij ligt de focus voornamelijk op het onderhouden van je conditie. Bij ons sport je in alle bachelorjaren 13 uur per week in verschillende sporttakken. Je zal ook op sportstage gaan, de tactiek en spelregels diepgaand leren kennen, de organisatie van sport bekijken, sport in de maatschappij onderzoeken, enzovoort. Daarnaast word je in de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (REVAKI) opgeleid als kinesitherapeut.

Wat is het verschil met andere opleidingen

In beide opleidingen krijg je dezelfde algemene wetenschappen en pas je deze toe op beweging en inspanning. Als biomedicus wordt het labo echter je nieuwe thuis en ga je nadien als onderzoeker aan de slag.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

De opleiding Lichamelijke opvoeding en Bewegingswetenschappen wordt niet aangeboden in avondonderwijs, maar een individueel studietraject op maat is wel mogelijk.

Studeren in het buitenland

Zowel in het 3e jaar als in je master kan via een Erasmus-uitwisselingsproject kiezen voor een buitenlandse ervaring. Zo kan je 1 semester tot een volledig jaar studeren bij een partnerinstelling. Ook een kortere stage bij een professionele organisatie of onderzoeksgroep behoort tot de mogelijkheden.

De voorbije jaren organiseerden we heel wat groepsreizen. Masterstudenten gingen dan onder begeleiding van VUB-docenten voor een aantal weken naar Canada of Zuid-Afrika. Beleef de ervaring via deze video.

Elk jaar breiden we uit met nieuwe projecten, je leest hier meer over op onze website.

Meer over studeren in het buitenland