Voor mens en maatschappij

Met innovatief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs over AI, big data en robotica drukken we al 40 jaar onze stempel op de samenleving. Onze wetenschappers wijden zich dagelijks aan onderzoek naar artificiële intelligentie dat ten dienste staat van de mens en bijdraagt aan ethisch verantwoorde technologische toepassingen, medische vooruitgang en duurzame oplossingen.

Aan de VUB werken computerwetenschappers, ingenieurs, wiskundigen, economen, psychologen, taalkundigen en ethici samen om de mysteries rond menselijke en artificiële intelligentie te ontrafelen. Samen met bedrijven maken ze de vertaling naar geautomatiseerde en hoogtechnologische toepassingen die de samenleving vooruit helpen. De wetenschappelijke kennis die ze verzamelen, delen ze gepassioneerd met studenten.

Hoe het begon: flashback naar de jaren '80

VUB-professor Luc Steels, computerwetenschapper en pionier in artificiële intelligentie, vertelt in onderstaande podcast hoe zijn passie voor taal, het menselijk brein en computers hem in de jaren ’70 naar de Verenigde Staten leidden en hij voor het eerst in aanraking kwam met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. HIj vertelt ook hoe hij in de jaren '80 het Artificial Intelligence Laboratory (AI-lab) aan de Vrije Universiteit Brussel oprichtte; het allereerste AI-onderzoekslabo op het Europese vasteland. Decennia later heeft AI een ontzettend grote impact op onze manier van leven, werken, studeren, noem maar op. Toch staan we nog maar aan het begin van wat we nu de AI-revolutie noemen. Het aantal AI-toepassingen lijkt eindeloos en ook wetenschappelijk valt er nog heel veel te ontdekken: niet alleen over wat kan, maar ook over wat niet kan met AI. Het is aan de wetenschap om de mogelijkheden én limieten van AI-toepassingen te onderzoeken, vindt Luc Steels.

Beluister de podcast op Spotify, Youtube of lees verder onder de video.

Podcast met VUB-professor en AI-pionier Luc Steels.

Publieksprogramma: duik in de wereld van AI

Geen resultaten gevonden.

Ontdek het potentieel van AI in jouw organisatie

In ons AI Experience Center ontdek je aan de hand van prototypes en demo's hoe je AI-algoritmes kan toepassen in jouw organisatie. Het AI Experience Center is een hightech test-, demonstratie- en ontmoetingsomgeving waar bedrijven, non-profitorganisaties, technologische ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en het grote publiek met AI kunnen experimenteren en samenwerken om technologische oplossingen te ontwikkelen en te produceren. 

Meer dan 200 wetenschappers uit vier VUB-onderzoeksgroepen werken mee aan het AI Experience Center: het Artificial Intelligence LabBrubotics - Human Robotics Research Centres, SMIT - Studies in Media, Innovation & Technology en ETRO - Electronics and Informatics.

Naar de website van het AI Experience Centre

 

Pionieren in AI-onderwijs

Aan de VUB geloven we al decennia lang dat jongeren, burgers en professionals mee de snel evoluerende wereld van artificiële intelligentie en technologie kunnen vormgeven. Om iedereen de kans te bieden om mee op de kar van AI te springen, vertalen onze wetenschappers en professoren hun academische kennis naar opleidingen en trainingen.

  • 1978: de VUB richt als eerste Vlaamse universiteit de vierjarige opleiding Informatica in
  • 1983: onder leiding van professor Luc Steels richt de VUB het AI-lab op, het allereerste AI-onderzoekslaboratorium op het Europese vasteland.
  • 1990: onder leiding van professor Dirk Lefeber richt de VUB het gespecialiseerd roboticalaboratorium 'Robotics & MultiBody Mechanics' op.
  • 2015: de VUB richt 'Brubotics' op, een consortium van 8 onderzoeksgroepen die wetenschappelijk onderzoek doen naar menselijke robotica zoals exoskeletons, sociale robotics, mens-robot interactie en robotrevalidatie.
  • 2005: de opleiding Informatica verandert van naam en wordt 'Computerwetenschappen'. Het aantal studiejaren breidt uit van vier naar vijf: 3 bachelorjaren en 2 masterjaren. De VUB is de eerste Vlaamse universiteit die deze 5-jarige opleiding aanbiedt.
  • 2020: de VUB start als eerste in Vlaanderen met de bacheloropleiding ‘Wiskunde en Data Science’
  • 2021: de VUB en ULB richten met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het Artificial Intelligence for the Common Good Institute, kortweg FARI, op. Met een breed aanbod van opleidingen voor professionals en organisaties.
  • 2022: de VUB start met de eerste bacheloropleiding Artificiële Intelligentie in België.
  • 2023: de VUB lanceert samen met de Erasmus Hogeschool Brussel het postgraduaat Applied Artifical Intelligence.
  • 2024: de VUB en FARI richten het postgraduaat ‘AI for the Common Good’ in

Wil jij deel uitmaken van de volgende generatie innovators in kunstmatige intelligentie, data science of robotica? Ontdek onze opleidingen en volg les van AI-pioniers.

AI Experience Centre van FARI

Brussels AI-instituut voor het algemeen belang

Met het FARI-instituut willen we burgers, politici, bedrijven en non-profitorganisaties helpen bij het aanpakken van lokale, dagelijkse of lange-termijnuitdagingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België en Europa. Samen met onze Franstalige zusteruniversiteit ULB brengen we toonaangevende wetenschappers samen die hun expertise ten dienste stellen van Brussel. Ze doen dat via projecten die op hun beurt kunnen leiden tot grote wetenschappelijke vooruitgang, met name op het gebied van AI (verklaarbaar en betrouwbaar), data (open) en robotica (mensgericht).

FARI biedt opleidingen, trainingen, een experience center en verschillende andere diensten.

Naar de website van FARI.

Verruim je blik op de wereld

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Vind jij ook dat het anders kan in de wereld en ben jij ook overtuigd dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld?

Bekijk ons publieksprogramma en creëer mee(r) impact