NL | EN

Hieronder vind je een samenvatting van de workshops en lezingen tijdens de architectuurmaand van het academiejaar 2007-2008, alsook de fotoreportages.

programma ae-maand 2007-2008

Programma architectuurmaand 2007-2008

Het programma van de architectuurmaand 2007-2008 vind je hier. Ze omvat oa. 3 opdrachten en 3 lezingen.

fotoreportage lichtgewicht

Lichtgewicht Constructies

Op dinsdag 19 februari 2007 gaven we het startschot met een opdracht rond 'lichtgewicht constructies'. De uitdaging was voor een overspanning van 60 cm een zo licht mogelijke brug te ontwerpen die in verhouding zoveel mogelijk gewicht aankan. Om het de studenten nog iets lastiger te maken, hadden ze enkel plastic folie en wijnkurken ter beschikking. Door het vacuüm zuigen van de plastic "zak" waarin de brug zit, krijgt deze laatste voldoende stijfheid om een belasting te dragen. Voor enkele groepen werd het duidelijk dat het 'luchtdicht' zijn van de plastic zak rond de constructie cruciaal is om mee te dingen naar de beste brug.
Na de opdracht trokken we samen centrum Brussel in voor een lezing van BOB361 en Dusapin-Leclercq georganiseerd door het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) en de architectuurinstituten in Brussel, waaronder onze afdeling ARCH van de VUB. De lezingen beoogden aan de hand van concrete projecten aan te tonen hoe men vanaf de eerste ontwerpschetsen bewust rekening kan houden met "duurzaam bouwen".
Klik hier voor de fotoreportage van de workshop.

fotoreportage reconversie

Reconversie

Dinsdag 26 februari werd de studenten gevraagd de zwaartekracht te tarten. In navolging van de scheve toren van Pisa was de uitdaging een zo scheef mogelijke toren te ontwerpen zonder de basis in te klemmen. Attributen: exact 1 vel A1 papier en een schaartje. De lengte van het blad werd vastgelegd als de hoogte van de toren, het was aan de studenten om de nu de grootste excentriciteit te creëren. De studenten bewezen vol overtuiging dat ze in staat zijn binnen de randvoorwaarden van een opdracht een origineel antwoord te bieden. De definitie van een "toren" werd inderdaad niet meegegeven…
Na afloop presenteerde Thierry Berlemont (praktijkassistent 4ia) enkele projecten waar hij met zijn architectenbureau RAUW rond werkt. Zo kregen we ondermeer een uitgebreide toelichting over hun ontwerp voor de bouw van het Vlaams-Nederlands Huis te Brussel.
Klik hier voor de fotoreportage van de workshop.

fotoreportage 4d

4 Dimenionaal Ontwerpen

Op dinsdag 04 maart werd de jaarlijkse architectuurmaand afgesloten met een opdracht binnen het kader van '4 dimensionaal ontwerpen'. De studenten lieten niet in hun kaarten kijken toen gevraagd werd om met twee boeken spelkaarten een zo hoog mogelijke constructie te maken om een of meerdere blikjes frisdrank te dragen. Een belangrijk detail: er mochten geen lijm, plakband of andere kleverige truukjes aan te pas komen aangezien de hele constructie opnieuw tot de basiselementen moest kunnen worden herleid.
Tot slot woonden we in de Recyclart in Brussel een tweede lezingenreeks bij. Ditmaal waren R2D2 en META architectuurbureau aan de beurt om te praten over duurzaamheid. De rollen uit het onderwijs werden even omgekeerd en de studenten konden Niklaas Deboutte (praktijkassistent 3ia) het vuur aan de schenen leggen over zijn werk bij META Architectuurbureau.
Klik hier voor de fotoreportage van de workshop.