Onroerend erfgoed op de VUB Main Campus

De eerste steen van onze VUB Main Campus is gelegd in de jaren 1970. Het was de start van een verhaal van voortdurende evolutie: van bouwen, herbouwen, renoveren en bijbouwen. De eerste gebouwen zijn in brutalistische stijl, later kwamen er gebouwen bij in andere stijlen. Wat op het eerste gezicht een jungle van beton lijkt – hoewel steeds minder – omvat ook innovatieve nieuwbouwprojecten, architecturale parels, erkende monumenten en verborgen schatten. 

2022_Braemgebouw_VUB

Het Braemgebouw

Het Braemgebouw is de onbetwiste landmark van de VUB Main Campus. Sinds zijn afwerking heeft het steeds het rectoraat gehuisvest. Het gebouw ontleent zijn huidige naam aan zijn ontwerper: Renaat Braem, een van de beroemdste Belgische architecten uit de 20ste eeuw. Zijn ontwerp belichaamt de VUB-waarden van het vrije denken, iets wat te merken is aan de grote betonnen luifel die de toegang markeert. Daarin staan de symbolen geëtst van de vrijmetselarij: een zon, fakkel, passer en truweel. Momenteel ondergaat het Braemgebouw, dat geklasseerd is als monument, een renovatie. Wie wil, kan daaraan bijdragen met een gift.  

Meer info 

Studentenkamers Willy Van Der Meeren

De woonblokken van architect Willy Van Der Meeren zijn een toonbeeld van modernistische massaproductie. Willy Van De Meeren was net als Renaat Braem een van de toonaangevende architecten van de laatste helft van de 20ste eeuw. Zijn grote bekommernis was om kwalitatieve en betaalbare woningen voor de massa te maken. De studentenwoningen op de VUB Main Campus zijn daar een perfect voorbeeld van: door gebruik te maken van een modulair systeem slaagde hij erin om op een mum van tijd 352 studentenwoningen te laten bouwen. Toch behoudt het studentenwooncomplex een unieke en persoonlijke toets, onder meer door het gebruik van kleur en een ingenieus grondplan.  

Meer info

2022_Koten_Willy Van Der Meeren_VUB
2022_Ijskelders_Etterbeek_VUB

IJskelders

Ze liggen 10 meter diep, en zijn elk in totaal 30 meter lang: de twee ijskelders aan de Waversesteenweg. Toen er nog geen koelkasten bestonden, werden de kelders – waar steeds een gelijkmatige temperatuur heerst – gebruikt om er ijsblokken in te bewaren. Met de opkomst van de hedendaagse koeltechnieken werden ze gesloten en... vergeten. Zelfs bij de aankoop van de grond door de VUB in 1980 wist niemand van hun bestaan af. Uiteindelijk werden ze toch ontdekt, en er doen geruchten de ronde dat er ooit zelfs studentendopen hebben plaatsgevonden. Of dat waar is, weet niemand met zekerheid.

Meer info

Humanistisch sculpturenpark

Naast een leer- en ontmoetingsplek voor studenten, is de VUB Main Campus ook een openluchtmuseum. Het humanistisch sculpturenpark telt 14 sculpturen, waarvan de oudste dateert uit 1980. Top op vandaag wordt de verzameling openluchtsculpturen uitgebreid dankzij het initiatief en de expertise van emeritus professor Willem Elias. Gedurende zijn loopbaan aan de VUB streefde hij naar meer kunst op de campus. Zo ontstond er door de jaren heen een universitaire sculpturencollectie met een humanistische insteek.  

Meer info 

2022_Humanistisch sculpturenpark_VUB

Engageer je voor het onroerend Erfgoed van de VUB

Heb je aanvullingen voor deze pagina? Wil je graag een artikel schrijven over het onroerend erfgoed op de campus? Wil je zelf een project op poten zetten? Of heb je interesse om een rondleiding te organiseren in het Braemgebouw van de VUB? 

Neem contact op