logo

Openlesdagen Plus zijn een combinatie van echte hoorcolleges in de aula's én workshops gelinkt aan bepaalde opleidingsdomeinen. Dus je kan er voor kiezen om les te volgen, workshops te doen of een combinatie van beide te volgen. 

Wat staat er op het programma?

Op het programma staan openlessen van alle bacheloropleidingen. Je zet je gewoon in de aula tussen de studenten. De meeste lessen komen uit het eerste bachelor van de opleidingen. Maar schrik niet. Het tempo ligt hoog, dus het is normaal als je niet alles kan volgen. 

Of kies uit de workshops van de Science Mix, Medical Mix, Movement Mix of klaar voor d'univ? Deze kan je vinden onder de titel 'lessen':

 • De Science mix staat onder 'Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen'.
 • De Medical mix staat onder 'Medische opleidingen' (kies vervolgens per opleiding).
 • De Movement mix staat simpelweg onder 'Movement mix'.
 • De workshop "klaar voor d'univ" staat onder lessen "klaar voor d'univ".

Klaar voor d’univ?

Je volgt deze week les aan d’univ. Dit is een belangrijke stap in jouw zoektocht naar een opleiding die bij je past en in jouw voorbereiding op het hoger onderwijs. Mogelijks zit je nog met een aantal vragen of bedenkingen rond jouw studiekeuze of blijf je vertwijfeld achter na je confrontatie met het lesgeven? Volg dan zeker deze workshop. We geven je een aantal tips rond de ideale voorbereiding en aanpak binnen het hoger onderwijs’

Lessen per thema

Om het kiezen gemakkelijker te maken, hebben we de lessen in deze volgorde opgedeeld: thema (vb. Wetenschappen) - opleiding (vb. Biologie) - vak (vb. Algemene chemie). Je zoekt dus eerst op één van de 10 thema's:

 • Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen 
 • Ingenieur 
 • Talen  
 • Cultuur en maatschappij 
 • Economie 
 • Sociale wetenschappen 
 • Mens in de maatschappij 
 • Recht en criminologie 
 • Medische opleidingen 
 • Movement mix

Onder deze thema's vind je de bachelors en de bijbehorende lessen en mixes terug. 

Let op: algemene vakken komen meermaals voor

Er staat een limiet op het aantal deelnemers per les. Aangezien het echte lessen zijn, zit je tussen onze studenten en kunnen de aula's vollopen. Maar let goed op: sommige lessen van algemene vakken kunnen meermaals voorkomen.

Een voorbeeld: het vak 'Communicatiewetenschappen' komt driemaal voor, één keer bij Communicatiewetenschappen, één keer bij Sociologie en één keer bij Politieke Wetenschappen. Maar het gaat hier om wel degelijk om hetzelfde vak.

Het aantal beschikbare plaatsen hebben we verdeeld over de twee bachelors. Als een les volzet is, loont het dus de moeite om eens te zoeken naar vrije plaatsen bij aanverwante opleidingen. 

Test ineens het traject dat je moet afleggen naar de campus.

Met de trein, tram, metro, bus, auto of fiets.

Wandel tussen de lessen door eens rond op de campus.

Of ga eens zwemmen in het gloednieuwe zwembad.

Waan je voor even onderzoeker

Experimenteer mee in onze onderzoekslabo's van de opleidingen biologie, bio-ingenieurswetenschappen, chemie, geografie, fysica, computerwetenschappen en wiskunde. 

Programma

Wil je weten hoe satellieten het mogelijk maken om elk stukje van de aarde in het oog te houden? Hoe bouw je een bacterie om tot wapen tegen slaapziekte? Ben je gefascineerd door de bouw van de materie op de allerkleinste schaal of de structuur van het heelal? Neem dan zeker deel aan The Science Mix. 

Ontdek welke wetenschappelijke opleidingen jou het beste liggen via een reeks boeiende activiteiten: 

 • Workshops uit verschillende onderzoeksdomeinen 
 • Een opleidingsquiz vol verrassende vragen (en antwoorden) 
 • Kennismaking met het studiebegeleidingsaanbod 
 • Speeddate met studenten wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen 

Je kan ook overnachten bij studenten uit deze opleidingen (optie). Er worden avondactiviteiten voorzien door de studentenverenigingen. Het aantal deelnemers is beperkt dus wees er snel bij!  

Praktisch

Wanneer
De Science mix gaat door op dinsdag 29 oktober 2019 van 9u tot 17u. Overnachting bij studenten is mogelijk.

Locatie
We ontvangen je graag op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Prijs
De Science Mix met overnachting kost 20 euro (inclusief warme maaltijd). 
Zonder overnachting is deelname gratis.

Hoe reserveren
Onder de tab 'Lessen' vind je Science Mix terug onder Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen

Ga naar de tab 'Lessen' en klik vervolgens op 'Wetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen'. In de oplijsting die dan uitgerold wordt zal je de Science Mix zien staan. Voeg de Science Mix met of zonder overnachting toe aan je selectie en klik vervolgens door naar de 'Inschrijven' tab. Daar kan je je inschrijving vervolledigen na het opgeven van je gegevens.

Aanmelden de dag zelf kan bij het Infopunt Studenten in gebouw D op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus. Tijdens de aanmelding krijg je een gepersonaliseerd programma zodat je altijd weet waar naartoe.

Voor de workshops heb je niets nodig, maar voorzie wel zelf een lunch of wat euro’s om iets te kopen in de cafetaria of het studentenrestaurant.

 

Wie blijft overnachten moet ook zelf een matje en slaapzak voorzien.

 

 Betaling kan alleen cash op het moment van de aanmelding.

Kies jij voor een dokters-, apothekers- of labojas?

Ontdek onze opleidingen Biomedische wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde met een reeks workshops die jou laten kennismaken met onze medische opleidingen.

Maandag 28 oktober

DOKTER WORDEN. DOE JE ZO!

Maandag 28 oktober staat helemaal in het teken van het toelatingsexamen arts. Hoe bereid je je het best voor? Wanneer begin je er best aan? Welke voorbereidingsactiviteiten kan je volgen? Onze ervaren docenten - die trouwens zelf meedoen aan het examen om de vinger aan de pols te houden - presenteren je alle tips & tricks.

Later kan je je met enkele interactieve workshops klaarstomen voor de Vaardig- en Cleartest en kan je tijdens je eerste physical exam met een stethoscoop rond je nek proeven van de 'real deal'.

Wil je starten met een voorsprong? Schrijf je dan nu in!

Waar: VUB Brussels Health Campus Gebouw A | Laarbeeklaan 103 in Jette
Wanneer: De eerste workshop start om 9u en de laatste eindigt om 16u30

 

Dinsdag 29 oktober

Op dinsdag serveren we je een goedgevulde dag met voor elk wat wils. Ga je voor de workshops Geneeskunde? Of wil je het onderscheid ervaren tussen Biomedische Wetenschappen en Farmacie? Jij kiest.

GENEESKUNDE

Vitale levensfuncties in stand houden of erger voorkomen zonder medische snufjes? Dat is Basic Life Support. Na deze hands-on workshop kan ook jij levens redden. Omdat het nog fijner is om het doktersleven écht te ervaren, voorzien we later op de dag in een workshop radiologie én een unieke rondleiding in ons Universitair Ziekenhuis. Weer een stap dichter bij het beroep van je dromen!

Waar: VUB Brussels Health Campus Gebouw A |  Laarbeeklaan 103 in Jette
Wanneer: De eerste workshop start om 9u15 en de laatste eindigt om 15u30

 

BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN EN FARMACIE

Wordt het geen doktersjas voor jou, maar denk je wel aan Farmacie of Biomedische wetenschappen? Beide opleidingen hebben we gebundeld in één sessie met uiteenlopende workshops. Zo proef je van beide opleidingen én kom je te weten wat jou het meest aanspreekt: de apothekers- of labojas.

Waar: VUB Brussels Health Campus Gebouw A |  Laarbeeklaan 103 in Jette
Wanneer: De eerste workshop start om 9u en de laatste eindigt om 16u30

 

Woensdag 30 oktober

LIFE SCIENCES LAB EXPERIENCE (specifieke voorkennis vereist)

Nieuw in de Medical Mix: een volledige dag in het labo! Trek je labjas aan en ontdek wat de functie is van een eiwit in normaal functionerende hersenen, maar ook wat er gebeurt bij Parkinson, Alzheimer of autisme. Onder begeleiding van ervaren onderzoekers ga je aan de slag met allerlei technieken om te bepalen hoeveel DNA, RNA of proteïne aanwezig is in een staal en visualiseer je de verschillende celtypes in de hersenen.

Opgelet: voor deze workshop is voorkennis over DNA, RNA en proteïnen noodzakelijk (wetenschappelijke richtingen ASO of gelijkwaardig).

Waar: VUB Brussels Health Campus Gebouw A | Laarbeeklaan 103 in Jette
Wanneer: Van 9u tot 16 u

Ga naar de tab 'Lessen' en klik vervolgens op 'Medische opleidingen'. Onder 'Geneeskunde' kan je alle workshops en sessies van de Medical Mix aantreffen. Voeg de lessen die jou interesseren toe en klik vervolgens door naar de 'Inschrijven' tab. Daar kan je je inschrijving vervolledigen na het opgeven van je gegevens.

 

Niet nodig! Wij zorgen voor een broodje en drank in het studentenrestaurant op de campus.

Zelf voorzien we geen overnachtingen en avondactiviteiten. Je kan natuurlijk altijd speuren naar een student die jou een slaapplaats kan geven die nacht!

Movement Mix

In deze mix leer je alles over het menselijk lichaam in beweging. Schrijf nu je in en ontdek hoe je bot-en spiermassa kan meten, welke invloed temperatuur heeft op je fysieke presetaties en hoe je lichamelijke functies scoren ten opzichte van onze studenten aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie.

 

Programma

De workshop bestaat uit 2 delen

Deel 1: Biometrische testen

Tijdens dit gedeelte van de workshop voer je onder begleiding van experten biometrische testen uit die je meer info geven over je bot- en spiermassa, vetpercentage, BMI en fysieke capaciteiten. Dit gebeurt allemaal in ons gespecialiseerd biometrielabo. Daarnaast krijg je informatie over wat deze resultaten betekenen en hoe je scoort ten opzichte van een vooropgestelde normschaal. 

Deel 2: Thermoregulatie

Het tweede gedeelte van de workshop gaat door in het Brussels Laboratorium voor Inspanning en Topsport (BLITS). Hier ga je leren welke effect temperatuur heeft op fysieke inspanningen. 

 

Praktisch

Gelieve bij de tab "lessen" steeds aan te duiden of je de workshop in de voor- of namiddag volgt.

WANNEER: 29 oktober 2019

Voormiddag:

 • Biometrische testen: Van 9u tot 11u
 • Thermoregulatie: Van 11u tot 12u

Namiddag:

 • Biometrische testen: Van 13u tot 15u
 • Thermoregulatie: Van 15u tot 16u

WAAR:

Voormiddag:

 • Biometrische testen: Labo biometrie - Gebouw L, Pleinlaan 2, 1050 Elsene
 • Thermoregulatie: U-Residence - Generaal Jacqueslaan 271, 1050 Elsene

Namiddag:

 • Biometrische testen: Labo biometrie - Gebouw L, Pleinlaan 2, 1050 Elsene
 • Thermoregulatie: U-Residence - Generaal Jacqueslaan 271, 1050 Elsene

 

Ga naar de tab 'Lessen' en klik vervolgens op 'Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen' om het volledige aanbod van workshops en sessies te bekijken. Onder de tab 'Movement Mix' kan je de workshops terugvinden. Deze gaan door in de voor-en namiddag. Onder de tab 'Lichamelijk Opvoeding en Bewegingswetenschappen' kan je  de opengestelde lessen terugvinden. Voeg de lessen en/of workshops die jou interesseren toe  en klik vervolgens door naar de 'Inschrijven' tab. Daar kan je je inschrijving vervolledigen na het opgeven van je gegevens.

 

Heel simpel:

 • Sportkledij
 • Flesje water of drinkbus
 • Goed humeur :)
 

Heb je vragen of problemen met jouw inschrijving voor de openlesdagen aan de Vrije Universiteit Brussel? Kijk dan hieronder of jouw vraag of probleem er tussen zit. 

Soms komen e-mails terecht in je spam-folder. Zeker als je mailprogramma ons nog niet kent. Heb je al in de spam gekeken? Toch nog geen mail? Stuur dan een mailtje naar evenementen@vub.be  en we checken of je bent ingeschreven en sturen je het programma terug door. 

Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde webbrowser: sommige webbrowsers werken niet goed met onze website. Internet Explorer werkt soms niet. Het is best je inschrijving te doen via Google Chrome of Firefox.
- Veel verkeer op de website: als er veel leerlingen tegelijk willen inschrijven kan dit zorgen voor vertragingen. Probeer het later nog eens.


Kan je nog steeds niet reserveren? Stuur dan een mail naar evenementen@vub.be  met Openlesdagen in je subject. Vermeld de lessen die je wilt volgen en wij zorgen voor de inschrijving.

Er staat inderdaad een limiet op het aantal plaatsen. Anders zitten de aula’s te vol. Soms komt een vak wel voor bij twee gelijkaardige opleidingen. Het loont de moeite om eens verder te kijken.
Het gebeurt ook wel dat er mensen annuleren of dubbel inschrijven. Die worden dan verwijderd. Op zo’n moment komen er dan weer plaatsen vrij. Check dus later nog eens.

Ja, de week voor de openlesdagen starten, krijg je van de Vrije Universiteit Brussel een praktische mail met informatie. Daarin staat waar je je moet aanmelden. 

Als je kiest voor een les zit je samen met onze studenten in de aula. De meeste vakken komen voor in het eerste bachelor. Als je kiest voor de Science mix, Medical mix of Movement Mix krijg je workshops. 

Als je bijvoorbeeld een les wilt volgen op Brussels Health Campus in Jette en daarna een les op de campus in Etterbeek, rekenen we minstens 1u om te pendelen. Vandaar dat je geen les zal kunnen reserveren als het einduur van de eerste les té dicht bij het beginuur van de volgende ligt. Dan krijg je de melding ‘Campus niet bereikbaar’. 

Stuur ons een mailtje naar evenementen@vub.be  met volgende informatie: jouw naam en familienaam en het juiste e-mailadres. 

Stuur ons dan zeker een mailtje op evenementen@vub.be  met de lessen die je niet kan volgen. Op die manier komen er plaatsen vrij voor andere mensen. 

Neen, de lessen zijn gratis. 

Ja, het kan altijd gebeuren dat een professor ziek is. We proberen je tijdig te verwittigen per e-mail, maar in sommige gevallen zal dit niet mogelijk zijn.