17 november is de Dag van de Internationale Student. Een moment voor ons om onze eigen internationale studenten te erkennen en wat zij ons als universiteit brengen. Dit jaar wilden we dat doen door te spreken met enkele van onze studenten die onlangs (in het afgelopen jaar) zelf de ervaring hebben gehad om een internationale student te zijn. We spreken met Charlotte, Hira, Chiara en Marie over hun avonturen in het buitenland.
Waarom naar het buitenland gaan?
Brussel wordt beschouwd als de tweede meest multiculturele stad ter wereld (na Dubai) en dankzij haar meertalige en kosmopolitisch karakter kunnen haar inwoners en bezoekers bijna elke internationale ervaring opdoen die ze maar willen, dus het is je vergeven als je je afvraagt waarom iemand het avontuur elders zou willen gaan zoeken. Marie, die tijdens haar BA taal- en letterkunde naar Bologna ging, vond dat ze wel moest: "Ik ben een talenstudent. Ik moet mijn talen oefenen in hun 'natuurlijke' omgeving. Als ik tijdens mijn studie niet naar het buitenland ga, wie dan wel?". Chiara ging in 2021 een semester naar Keulen tijdens haar derde jaar BA sport en fysiotherapie. "Brussel is een ongelooflijk internationale stad, maar het kan niet tippen aan de ervaring om naar Keulen te gaan en een huis te delen met 14 andere internationale studenten. Het was een geweldige kans om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe culturen te ontdekken en met eigen ogen te zien wat de culturele verschillen zijn."
Voor Charlotte, die tijdens haar opleiding Toegepaste Economie naar Seoul ging, was naar het buitenland gaan altijd al een droom. "Ik ben altijd al een globetrotter in hart en nieren geweest, dus toen ik op de universiteit zag dat er een kans was om tijdens mijn studie naar Zuid-Korea te gaan, sprong ik erop." Hira denkt er iets anders over. Zij is al een internationale studente aan de VUB. Ze komt uit Pakistan en kwam hier haar M.Sc. Moleculaire Biologie doen. En toch was dat niet genoeg. Na een jaar in Brussel en aan de VUB besloot ze tijdens haar opleiding naar het buitenland te gaan, en bracht ze twee termijnen door aan de University of Warwick. "Ik dacht dat ik naar het Verenigd Koninkrijk ging om mezelf uit te dagen, maar eigenlijk was het dat niet helemaal het geval. Het Verenigd Koninkrijk heeft van oudsher een grote Pakistaanse gemeenschap, dus deels was het alsof ik naar huis ging. Warwick gaf me het comfort van thuis, terwijl ik ook tussen zoveel verschillende nationaliteiten zat en weer een internationale student was."
Belangrijkste lessen van de ervaring
Charlotte: " Wat ik heb geleerd van mijn tijd in het buitenland zijn eigenlijk de traditionele dingen. Voor mij was het de eerste keer dat ik echt alleen woonde, waarbij ik die nieuw verworven onafhankelijkheid moest combineren met het leren van een nieuw onderwijssysteem, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren (academisch, maar ook alledaagse dingen)". Chiara sluit zich hierbij aan: "Het is grappig, maar elementaire dingen zoals naar de apotheek gaan, of je eten kopen in de plaatselijke supermarkt, zijn allemaal nieuw, en in het begin een beetje een uitdaging. Maar je krijgt het snel onder de knie natuurlijk". Marie voegt eraan toe: "Je leert echt op jezelf te vertrouwen. En dat is natuurlijk een geweldige toegevoegde waarde voor je CV en je latere carrièrevooruitzichten. Maar persoonlijk gezien is het heel verrijkend. Je maakt vrienden van over de hele wereld. Vakanties zijn voor de nabije toekomst geregeld!". Voor Hira was de ervaring van het leven in het Verenigd Koninkrijk een beetje anders. Het was eigenlijk iets gemakkelijker dan toen ze voor het eerst in Brussel aankwam. "In het Verenigd Koninkrijk had ik natuurlijk niet die taalbarrière die ik in België had. Ook verbleef ik in studentenhuisvesting op de campus en deelde ik een flat met andere internationale studenten. In Brussel woon ik alleen. Ik had dus geen grote uitdagingen te overwinnen aan de University of Warwick."
Een internationale student zijn
"Voordat ik naar het buitenland ging en zelf een internationale student werd, dacht ik niet echt veel na over de internationale studenten aan de VUB. Ik wist dat ze er waren en dat was prima. Nu ik zelf de ervaring heb gehad als internationale student, zijn mijn ogen geopend. Ik ga nu echt op zoek naar de internationals aan de VUB. Ik besef beter hoe belangrijk het is dat lokale studenten zich mengen met de internationale; hoe belangrijk het is hen te helpen, vooral degenen die van buiten de EU komen. Het is niet gemakkelijk om in een nieuw land te zijn, met andere gewoonten en andere talen", zegt Marie. Chiara voegt eraan toe: "Ook al is Keulen niet zo ver van België en cultureel niet zo verschillend, ik besef nu veel beter hoe onze eigen internationale studenten zich aan de VUB en in Brussel voelen. Ik heb altijd al een internationale kijk gehad, maar mijn tijd in Keulen heeft me echt de ogen geopend."
Voor Hira was het als internationale student aan de VUB aanvankelijk lastig, omdat ze nieuwe gewoonstes moest leren, er was de taalbarrière en de administratieve processen die niet altijd de snelste zijn, maar ze kwam geen grote problemen tegen. En omdat ze eerst aan de VUB naar België was gekomen, was het makkelijker voor haar om zich aan te passen in het Verenigd Koninkrijk, omdat de dingen daar erg op België lijken en ze zich dus al aan de VUB had aangepast. Ze voegt eraan toe: "Ik heb wel het gevoel dat er aan de VUB een gebrek aan connectie is tussen de lokale en internationale studenten. Ik voelde dat minder aan de University of Warwick, maar dat is dan ook een enorme universiteit, met een enorme campus. Maar zij hebben verenigingen en clubs die de nationaliteiten en regionale verschillen overstijgen. Die verenigingen en clubs zijn gebaseerd op interesses, dus je krijgt een veel grotere mix van lokale en internationale studenten in bijvoorbeeld een filmclub of een schaakclub. Op de VUB is dat minder het geval." Charlotte was in Seoel, en zei iets soortgelijks: "In Zuid-Korea mengde ik me eerlijk gezegd niet zo veel met de lokale studenten. Ze waren heel sympathiek en vriendelijk, maar misschien verlegen? Ze hadden wel een heel goed buddy-programma, waarbij de plaatselijke studenten werden gelinkt aan de internationale studenten en het hele jaar door doen ze dan dingen samen en zijn ze er als je ze nodig hebt. Dat werkte echt goed. Door de ervaring sta ik nu meer open voor internationale studenten aan de VUB, omdat ik nu in hun schoenen heb gestaan, en het is niet altijd gemakkelijk, maar het is zo de moeite waard!"
Zou je het opnieuw doen?
"Natuurlijk!", was de reactie van alle vier onze studenten. "Het is de beste tijd in je leven om dit te doen, want er wordt goed voor je gezorgd, je krijgt zoveel hulp van zowel de VUB als de universiteit waar je naartoe gaat, en je ontmoet uiteindelijk de beste mensen die vrienden worden. Het is een unieke tijd in je leven om dit te doen. En in het geval van Zuid-Korea bijvoorbeeld: Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld. Het is er proper, veilig, vriendelijk, gastvrij... Hoe kan je dat niet leuk vinden?" zegt Charlotte. Chiara voegt eraan toe: "Het is de beste tijd om te gaan, terwijl je nog student bent, want je krijgt financiële steun, je krijgt administratieve steun, je hoeft je over niet al te veel dingen zorgen te maken. Het is een booster voor je zelfvertrouwen!". "Ik zou het weer doen als ik kon, maar dat kan nu niet meer. Maar, er zijn nu stages om naar te kijken en die kun je ook in het buitenland doen, dus dat is mijn volgende stap. Maar serieus, ik kreeg een beurs, en ik hoefde niet het hoge inschrijvingsgeld te betalen dat je normaal in het Verenigd Koninkrijk moet betalen. Ik was echt een geluksvogel dat ik daar 2 semesters kon doorbrengen. Aanvankelijk was ik nerveus omdat ik introvert ben, maar ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn komst naar België of naar het Verenigd Koninkrijk! Het is zo’n fantastiche kans en het opent zoveel deuren," zegt Hira. Marie vat samen wat we hebben gehoord van alle VUB-studenten die naar het buitenland zijn gegaan en die het leven als internationale student hebben ervaren: "Er is eerlijk gezegd geen enkele reden om niet naar het buitenland te gaan".
Een internationale student zijn kan in het begin misschien een beetje eng zijn, maar de ervaring is zo lonend, het is echt een ‘once in a lifetime’-kans!
Fijne Internationale Studentendag voor al onze studenten!