Centrum Algemeen Welzijnswerk

Ben je slachtoffer of getuige van een misdrijf of een schokkende gebeurtenis? Bij Slachtofferhulp krijg je psychologische en emotionele ondersteuning en begeleiding bij het verwerkingsproces. Je kan er terecht om te praten over wat je overkomen is. Slachtofferhulp geeft je informatie over de mogelijke emotionele en fysieke reacties bij schokkende gebeurtenissen, hoe een verwerkingsproces verloopt en het verloop van mogelijke juridische procedures.

Contacteer hen

Een klacht indienen

Als slachtoffer van een misdrijf kan je altijd klacht neerleggen. Je doet dit best zo snel mogelijk na de feiten, zodat de politie over precieze informatie beschikt over de feiten (uur, plaats, beschrijving van de verdachte) en de geleden schade, maar ook zo snel mogelijk sporen kan opnemen als dat aan de orde is.

Je kan terecht in een politiekantoor naar keuze. Dit kan bij jou in de buurt zijn of op de plaats van de feiten. Voor seksueel geweld dat minder dan een week geleden plaatsvond, kan je terecht in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld.

Lees meer over de procedure

Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Als het seksueel geweld minder dan een week geleden (en indien mogelijk binnen de 72u) plaatsvond, dan kan je als slachtoffer rechtstreeks naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld gaan om de nodige medische, forensische en psychische zorg krijgen. Ook wanneer dit langer dan een week geleden gebeurde, kan je bellen of mailen voor een afspraak. Indien je dit wenst, kan je er ook klacht neerleggen bij de politie, de inspecteurs zijn specifiek opgeleid.

Contacteer hen

Hulplijn 1712

Als je slachtoffer werd van geweld of misbruik en je jouw verhaal wil delen, kan je gratis en anoniem terecht bij 1712 via telefoon, mail of chat. Een deskundige hulpverlener biedt jou een luisterend oor en kan je informeren en doorverwijzen als je dat wenst.

Contacteer hen

Discriminatie

Unia

Ben je slachtoffer of getuige van discriminatie, racisme of haatboodschappen? Dan kan je terecht bij Unia. Dat is een onafhankelijke, openbare instelling die discriminatie bestrijdt en zich inzet voor gelijke kansen. Zij kunnen je ondersteunen door je te informeren, adviseren, bemiddelen of het opstarten van een juridische procedure.

Contacteer hen

Vlaams Mensenrechteninstituut

Bij discriminatie of een schending van mensenrechten binnen een Vlaams bevoegdheid (wonen, onderwijs, welzijn...). Het mensenrechteninstituut kan bemiddelen of de Geschillenkamer betrekken. Je kan gratis melden, maar niet anoniem.

Contacteer hen

Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Bij discriminatie op basis van geslacht. Als federale overheidsinstelling beschermt en bevordert deze instantie de gelijkheid van vrouwen en mannen. Je kan er gratis terecht als je slachtoffer of getuige bent van discriminatie op basis van geslacht.

Contacteer hen

Juridische eerstelijnsbijstand

Voor juridische eerstelijnshulp kan je terecht bij de Brusselse Balie. Studenten zijn ook welkom bij de Brussels Law School Consultancy voor gratis en toegankelijk advies van rechtenstudenten.